Dit is dus géén maan. Wel iets dat je kunt opeten.

Kijk eens naar deze foto van de maan en vraag je af: wat kan dit óók zijn? Want dit is geen maan. Het is wel iets dat een beetje Nederlander regelmatig eet. De serie Alternative Moons  is weer een mooi voorbeeld van ‘een foto liegt de waarheid’.

Op Fotofestival Unseen zag ik dit fotoboek liggen:

Het boek bevatte foto’s van de maan. Maar wel steeds hele verschillende.

De afbeeldingen hadden allen wetenschappelijk ogende titels zoals: PC-049-170318.

Waarbij “PC” natuurlijk staat voor…

Juistem, pancakes.

 

 

Vergeten

Eigenlijk wilde ik vorige week schrijven over dit project, maar ik kon niet meer vinden van wie het was, noch hoe het heette. Na wat vruchteloos googlen (“maan gemaakt van een pannenkoek”) gaf ik het op. Ik zou het vast wel weer voorbij zien komen ergens. En inderdaad, veel sneller nog dan ik dacht; Austin Kleon schreef erover. Dus ik nu ook.

Het boek Alternative Moons is het resultaat van een samenwerking tussen Nadine Schlieper en Robert Pufleb.

© Robert Pufleb and Nadine Schlieper

Meerdere lagen

Alternative Moons knipoogt (denk ik) naar de tijd waarin we leven; vol met alternative facts en fake news. Beelden en verhalen worden gemanipuleerd en het is aan de lezer om daar doorheen te prikken. Niks geen maan, gewoon een pannenkoek. Kijk toch eens goed, roept dit boek je toe.

En dat goed kijken, dat kun je jezelf aanleren. Gewoon, door eens wat langer te kijken naar een foto. Onlangs maakte ik onderstaande foto op het zuiderstrand in Den Haag. Het licht viel zo mooi op de schuimflarden van de zee vond ik. Op Instagram zag iemand er echter iets heel anders in:

Wat zou dit óók kunnen zijn?

Een archipel vanuit een vliegtuigraampje. Verrek, dat kan inderdaad ook! De kunst is om de vormen en kleuren te zien voor wat ze zijn. Ik zag in bovenstaande foto alleen strand, zee en sop omdat ik dat had gefotografeerd. Had ik mezelf de vraag gesteld ‘wat zou dit óók kunnen zijn?’ dan was ik beter gaan kijken.

Voor meer inspiratie over hoe je meer kunt zien in alledaagse objecten; kijk even naar wat Christopher Niemann elke zondag doet).

© Robert Pufleb and Nadine Schlieper

Boek Alternative Moons

Dat boek is natuurlijk een leuk cadeau voor mensen die gek zijn op pannenkoeken of de maan of alternative facts. Hier kun je het kopen. En hieronder bladert iemand het voor je door: