Over waarom ik graag tankstations fotografeer

Tankstations zijn nondescripte plaatsen, er gebeurt nooit iets van belang. Maar ik heb een zwak voor ze, vooral ‘s avonds, als zo’n lichtbak je schreeuwerig toeschijnt. Jaren geleden maakte ik er een fotoserie van. Ik ben niet de enige die ze mooi vindt; er is nu een boek over verschenen.

Mijn fotoserie

Jaren geleden ging ik ‘s avonds op pad om tankstations langs de snelweg te fotograferen. De aanleiding was een vrije opdracht voor een foto-opleiding die ik toen volgde. Die tankstations stonden al langer op mijn ik moet nog eens-lijstje, dus die vrije opdracht kon ik daar mooi voor misbruiken.

Tankstations

© Kronkeling

Ingekaderd licht

Mijn wat vreemdsoortige fascinatie voor tankstations komt mede door het licht aldaar. En dat zie je pas ‘s avonds, als het schemert of al donker is. Let de volgende keer eens op dat maffe contrast van fel TL-licht tegen een blauwe of zwarte lucht. En op hoe het licht van het tankstation zijn omgeving netjes inkadert. Want doordat het TL-licht recht van boven komt, zie je een duidelijke markering tussen licht en donker. Zoals hierboven en hieronder ook is te zien:

tankstations kronkeling

© Kronkeling

Vanwege dat lichtcontrast gaf ik destijds mijn fotoserie de (vreselijk clichématige) titel: Islands of light in the night.

Tsja.

Tankstation in Iran

Twee jaar geleden was ik in Iran, en kon het niet laten om daar óók een tankstation te fotograferen:

© Kronkeling

26 tankstations

Ik ben trouwens niet de enige met een voorliefde voor tankstations. In 1963 fotografeerde Edward Ruscha er zesentwintig stuks. Die bundelde hij in het (nu heel dure en antieke) boekje Twenty six Gasoline Stations.

New Topographics

Het boekje uit 1963 wordt inmiddels gezien als één van de eerste kunstenaarsboeken. Ruscha probeerde zo objectief mogelijk te fotograferen wat hij zag. Vandaar ook de titel die exact de lading draagt van het boekje. Dat feitelijke fotograferen zou in de jaren ’70 een flinke vlucht nemen, onder de noemer New Topographics. Ruscha was een voorloper van die stroming.

Maargoed, de aanleiding voor deze duik in de wereld van de tankstations was voor mij het boek It’s a Gas! (hier te koop) Over tankstations natuurlijk.

it's a gas

Hieronder een mini-selectie uit het boek (waar ook een hoop informatie over tankstations in staat – d’r gaat een wereld voor je open!).