Een vieze vlek op spoor 9

Een vieze vlek op spoor 9 van Den Haag Centraal heeft een eigen Instagram-account. En kennelijk zijn er 2.774 mensen die dat interessant genoeg vinden om te volgen. Waaronder ikzelf.

Soms hangt het leven aan elkaar van toevalligheden. Zo zat ik vorige week in de trein naar Den Haag Centraal terwijl ik een podcast luisterde waarin de insta-account van de vlek werd getipt. Ik verheugde me terstond op de vlek bij aankomst op – jawel – spoor 9.

Maar eerst even terug naar het begin. Het is een schamel account met maar 36 foto’s. Waarvan een aardig aantal bovendien onscherp. De eerste afbeelding is gemaakt op 3 december 2022:

Wat volgt zijn meer van dit soort plaatjes. Soms begeleid door een poëtische tekst zoals deze:

Schoenspoor, men reist de trein uit de vlek in, dan wel de vlek de trein in.

Ook wordt duidelijk waar de bron van de vlek zich bevindt:

Maar dan, op 12 maart 2024, is er reuring op het perron:

De tegels worden vervangen door ProRail, die het kennelijk niet meer kan aanzien. Maar er is wel erkenning voor de eigenaar van het Insta-account: hij ontving een tegel met daarop de vlek. Leuk voor thuis.

En daarmee lijkt het bestaansrecht van het account te zijn opgeheven.

Lijkt ja.

Want een paar dagen later kwam ik dus aan op Spoor 9. Daar zag ik dit:

Kortom, de vlek is back.

Dat krijg je ervan als ProRail verantwoordelijk is voor het onderhoud aan de perrons, gemeente Den Haag iets moet doen aan de lekkage van het bovenliggende busstation en de NS zich bekommert om de schoonmaak van de perrons. De vlek belandt daarmee in een soort niemandsland en is dus vrolijk begonnen aan zijn of haar opmars.

Goed nieuws dus voor de 2.774 volgers van viezevlekspoor9.