Wat kun je met een verdwaald boodschappenlijstje?

Soms ligt er nog een boodschappenlijstje in het mandje in de supermarkt. Ik vind dat een intiem inkijkje in iemands huishouden. Zó intiem dat ik het lijstje laat liggen en liefst een ander mandje pak. Bill Keaggy niet; die heeft inmiddels meer dan 4.000 boodschappenlijstjes.

Het begon met één gevonden boodschappenlijstje in 1997. Dat lijstje fascineerde Keaggy. Hij vond er weer eentje zo groeide langzaam een verzameling. Zonder opzet, zonder doel. Geboren uit een fascinatie.

Van lijstje naar project

Een paar jaar later startte hij een blog waarop hij foto’s van de lijstjes plaatste. Dat leidde dat tot een artikel in de New York Times. En 10 jaar na het eerste lijstje, bracht hij het boek Milk Eggs Vodka uit. Daarin vind je naast de lijstjes ook allerhande patronen die hem opvielen tijdens het verzamelen. Zoals de meest gemaakte spelfouten op boodschappenlijstjes (“bananas” wordt het vaakst verkeerd gespeld).

Wat mij inspireert aan dit project

Uit dit project haal ik moed en doorzettingsvermogen. Want projecten beginnen altijd met iets kleins. Iets dat nog geen vorm heeft. Die vorm komt vanzelf wel, zolang je het maar aandacht blijft geven. Soms wel 10 jaar lang. Het enige dat je vandaag hoeft te doen is jouw fliebertje zoeken en blijven voeden.

Voor wie meer wil weten over de projecten van Bill Keaggy (hij verzamelt ook verdrietige stoelen), kijk dan onderstaande TEDx Talk van hem: