Tip 117: Hoe Street View mij helpt als fotograaf

Iedereen heeft het over ChatGPT, maar ik wil vandaag een lans breken voor een vinding die al wat ouder is: Google Street View. Wat doe ik daarmee als fotograaf? En voor wie geen zin heeft in praktische tips, maar wél vertier zoekt voor de zondagmiddag: ik begin met iets leuks.

1. De leukste plekken op Street View

Ik heb weer een verslavende plek op internet gevonden: Wonders of Street View. Een bonte verzameling plekken op straat die opmerkelijk danwel afwijkend zijn. Door op de knop “random” te klikken, vlieg je van de ene plek naar de andere. Je begint bijvoorbeeld in een straat in Engeland waar de gevel langzaam van een huis lijkt te glijden:

Dan klik je door naar de Google Street View medewerker die mee mocht op een hondenslee in Canada:

Om vervolgens uit te komen in Polen waar een haas mid-sprong op beeld staat:

Enfin, you get the drift. Hier kun je zelf verder kijken.

2. Ik onderzoek nieuwe locaties om te fotograferen

Ik fotografeer stedelijk landschap, dus dan is Street View één groot voorbereidingsfeest. Wanneer ik tips krijg voor locaties van winkelcentra uit de wederopbouwperiode, kijk ik eerst in Street View. Want in de helft van de gevallen blijkt het winkelcentrum al gesloopt of zodanig gerenoveerd dat er niks ‘wederopbouwerigs’ meer aan te zien valt. Scheelt mij een onnodige rit.

3. Ik laat me inspireren

Soms ben ik nieuwsgierig naar een stad, dorp of plek en ga daar dan virtueel rondwandelen. Zo krijg ik een beeld bij de sfeer, en zie ik wijken of straten die mogelijk interessant zijn om te fotograferen. Als ik de plek dan zelf bezoek, heb ik een shot list mee waarop deze locaties staan. En dat is fijn want dan loop ik minder risico dat ik doelloos rondloop en denk ‘ik ga maar weer naar huis’. Een praktische handleiding voor het maken van een shot list vind je hier.

4. Gevonden locaties sla ik op in mijn locatielijstje

Je kunt in Google Maps een kaart maken met daarop al ‘jouw’ locaties. Superhandig. Eerder schreef ik al over hoe je dat zelf kunt maken.

Rest mij nog één opmerking over een flink hiaat in de dekking van Street View: onze oosterburen zijn er niet zo’n fan van. De vrees voor controle en spionage zit in Duitsland een stuk dieper dan in andere Europese landen. Enkel de 20 grootste steden zijn gefotografeerd, en dat was vóór het besluit in 2011 om helemaal te stoppen met Street View. En dus ziet de kaart er momenteel zo uit: