Doe eens creatief met een banaan

Ik maak graag flauwe grappen. Zoals met pen ‘appel’ schrijven op een banaan, en ‘m dan weer terugleggen op de fruitschaal. Die grap steekt schril af tegen de bananenkunst die ik onlangs tegenkwam. Daarom een kleine handleiding hoe een banaan te mishandelen met iets moois als resultaat.

De banaan heeft voor mij maar een kleine window of opportunity: ik eet ‘m alleen als ie donkergeel is en een paar bruine vlekjes heeft.

Een banaan wordt bruin door het afsterven van cellen in de schil (voor wie een uitleg op celniveau zoekt, klik hier). Dit gebeurt door ouderdom of door druk van buitenaf. En dat laatste, dat is het startpunt voor een kunstwerk van Anna Chojnicka. Zij heeft een klein imperium gebouwd rondom het toetakelen van bananen. Maar dan op een kunstzinnige manier:

© Banana Bruiser

Hoe het werkt

Chojnicka beschadigt de bananenschil met puntig en stomp materiaal. Ze begint met de stukken die diepdonker moeten zijn, en werkt dan toe naar de lichtere plekken. In de uren daarna wacht ze op de 10 minuten waarop de afbeelding precies goed is. Dan maakt ze een foto en is het project alweer voorbij.

In het filmpje hieronder zie je haar bezig.

Disclaimer: veel Amerikaanser qua stijl en achtergrondmuziek ga je het niet krijgen 😉

Het is leuk om door haar kunstwerkjes te scrollen, wat trouwens ook op Instagram kan. Mijn favoriete kunstbanaan is deze:

Maar ik ben dan ook fan van Bert & Ernie. In een ander artikel schrijf ik over hun liedje “Maak er wat van” en hoe mij dat inspireert om niet zo te zeuren als iets anders loopt dan van tevoren bedacht.

Dezelfde humor

Overigens heeft Chojnicka dezelfde flauwe humor als ik. Al is de uitvoering van haar grap wel van een ander niveau: