Tip 94: Maak een locatielijstje in Google Maps

Mijn fotografie bestaat voor de helft uit het vinden van goede locaties. Die krijg ik van vrienden of vind ik op internet. Maar veel van die tips vergat ik weer. Totdat ik ontdekte dat je in Google Maps zelf een kaart kan maken waarop je locaties toevoegt. Superhandig voor straat- en landschapsfotografen. Hieronder een handleiding.

Hoe maak je een eigen kaart?

  1. Ga naar maps.google.com en klik op de drie streepjes in de zoekbalk:

2. Klik op “Mijn plaatsen”

3. Ga naar “Kaarten”. Klik vervolgens op “Kaart maken”.

Voilá, je hebt nu je eigen, naamloze en lege kaart. Via de zoekbalk van jouw kaart kun je locaties gaan toevoegen. Meer info over hoe je zo’n kaart maakt, vind je hier. Zo voorkom ik dat ik straks een verkapte GoogleMaps helpdesk word voor lezers van dit blog 🙂

Hoe gebruik ik mijn kaart?

Ik gebruik mijn kaart nu een paar maanden. Zodra ik iets hoor of lees over een interessante locatie, zet ik die erin. Ik gebruik kleurcodes zodat ik direct weet wat voor type locatie het betreft. Ik maak voor fotografielocaties een onderscheid tussen natuur, stedelijk en vreemde fenomenen. Daarnaast voeg ik ook musea toe die ik graag wil bezoeken.

Welk onderscheid jij maakt, hangt af van wat je graag fotografeert. En je kunt de kaart natuurlijk ook breder inzetten en bijvoorbeeld restauranttips toevoegen.

Ik heb inmiddels al een aantal gemarkeerde locaties bezocht. Zoals de IJzersmelterij in Völklingen.

Benieuwd naar welke andere digitale hulpmiddelen ik gebruik voor fotografie? Je vindt ze hier.