Tip 115: Kijk naar waar je heen gaat!

Vorige week zaten mijn twee benen grotendeels vast aan een plank; ik was een weekje snowboarden. En ieder jaar begin ik weer met de belangrijkste stelregel: daar waar je naar kijkt, daar ga je heen.

Nouja, ik begin er eigenlijk helemaal niet mee, met dat kijken. Ik herinner het me meestal pas na een uur of twee. En pardoes gaat het boarden véél soepeler, de bochten veel beter. Want door naar links (of rechts) kijken, verandert mijn hele houding en gaat mijn board als vanzelf mee.

NB: Voor wie nu denkt “Is dit een snowboardblog geworden?!” Hold your horses, de link met kijken en fotograferen volgt zo 🙂

Ik op een board terwijl ik in de goede richting kijk

Wanneer het misgaat

En nog steeds gaat het soms mis. Omdat ik naar het dal kijk, vanwege het uitzicht. Dan gaat mijn board schrapen over de piste en maak ik mijn bochten niet af. Of wanneer ik bij een kruising van de piste achterom kijk om te zien of ik over kan steken. Doe ik dat te lang, dan gaat het mis.

Maargoed, als je kunt snowboarden, is dat wat overblijft eigenlijk één lange aandachtstest. En laat dat nu net de overeenkomst zijn met het fotografische proces.

Het gaat niet om je camera, maar om je aandacht

Je hebt een camera, weet hoe die werkt (en je valt niet ten prooi aan het Gear Acquisition Syndrome). Je kunt fotograferen, weet waar je moet gaan staan en je bent je bewust van het licht.

Maar die aandacht hè. Want wát ga je fotograferen? Wat wil je vertellen? En waarom eigenlijk?

Bij snowboarden geldt: waar je naar kijkt, daar ga je heen.

En bij fotografie is dat hetzelfde: dat wat jou opvalt, dat komt terug in je foto’s. Alleen mist er een duidelijke feedback-loop: wanneer ik tijdens het boarden niet kijk waar ik heen ga, voel ik dat direct aan mijn board. maar op het moment dat je fotografeert weet je niet dat je beelden alle kanten op vliegen. Dat er eenheid mist. Je signatuur zoek is. Maar zijn er gelukkig andere truukjes om te kijken waar je heengaat.

Tips om te kijken waar je (fotografisch gezien) heen gaat

  1. Maak een kalibreermap waar je naar kijkt vóórdat je gaat fotograferen
  2. Interesseer je niet voor fotografie, maar duik in je interesses. De link met fotografie komt vanzelf wel
  3. Werk gewoon eens 15 jaar (of iets korter) aan één project

En tot slot nog een heel simpel advies om erachter te komen waar jouw aandacht telkens naartoe gaat:

Pay attention to what you pay attention to

Leuk weetje: De wintersport is de enige vakantie waarop ik jaarlijks minder dan 10 foto’s maak. Hier lees je waarom.