Een duik in het Nationaal Archief

De site van het Nationaal Archief is mijn vorm van escapisme wanneer ik het straatbeeld van vandaag zo saai vind. Na een duik in het archief snap ik dat dat onzin is, alles verandert continu. Het gaat alleen nét te langzaam om het op te merken. Een voorbeeld.

De foto hierboven is uit 1974. Kijk er eens 2 minuten naar en merk op wat er anders is.

De voor de hand liggende verschillen zijn het type auto’s en de volstrekt andere vrachtwagens. Dan heb je nog de verlichting; een soort TL-balken aan een draadje. Het zijn veranderingen die niet in één klap worden doorgevoerd. De auto’s veranderen langzaam, de verlichting wordt op sommige snelwegen vernieuwd. Pas als je terugkijkt, zie je dat alles anders is.

Wat ook anders is, is de wijze van protesteren in 1977. Kijk eens naar het bord in de tuin van bewoners die langs de net geopende A50 wonen:

Niks geen geklaag over het feit dát die snelweg er ligt. Gewoon een vriendelijk verzoek om een geluidswal te plaatsen. Wonderlijk.

Ook mooi: de hoeveel sneeuw op de weg op onderstaande foto. En het tankstation dat we nu enorm retro zouden noemen:

Tot slot het leukste beeld, dat ik hier niet kan tonen wegens auteursrechten van de ANP. Maar je kunt het wel bekijken via deze link.

Op de foto uit 1963 zie je de afdeling Wegeninformatiedienst van de KNAC-ANWB druk aan het werk. De medewerkers zitten met hun neus voor een wegenkaart van Nederland en zijn aan het bellen. Ze staan Nederlanders te woord die graag willen weten hoe ze moeten rijden. De dienst heeft zelf een toelichtende tekst bij de foto geplaatst:

Als u zich afvraagt hoe druk het wel is op de afdeling “wegeninformatiedienst” nu de winter de toestand van de wegen zo onberekenbaar maakt, dan geeft deze foto u het antwoord.

Op de topuren, dat is in de ochtend als velen op het punt staan uit te rijden, komen soms per uur vijf à zeshonderd telefoontjes binnen en is het voor de dames aan de vele telefoons, die alles weten van weg en weer, hoogspanning.

Zelf op onderzoek in het archief? Dat kan hier.

Een heerlijke visuele duik in andere tijden. Terug naar de onze 🙂