Dit zijn de 5 meest gelezen kronkeltips

Ik kreeg deze week een berichtje van een lezer die vroeg of ik al zat te broeden op mijn honderdste Kronkeltip. Dat zat ik niet, maar ik deed het terstond. En omdat ik gek ben op mijlpalen: hierbij een terugblik op de enige rubriek die ik netjes opvolgde. Plus de top 5 tips uit de reeks.

Leuk weetje: één op de zes artikelen is een kronkeltip. Bijna dan, want ik heb nu 595 artikelen geschreven. Er zit dus nog een mijlpaal aan te komen. Maar eerst maar eens op deze plaatsnemen.

Hoe het ooit begon

In januari 2016 schreef ik de eerste twee tips. Eén daarvan was Koop fotoboeken, geen fotospullen. Oftewel: als je beter wilt leren kijken, moet je meer kijken. Niet meer kopen. En dat is – in de kern – precies waar de kronkeltips over gaan. De tips zetten jou aan het werk, in plaats van je portemonnee. Want kwantiteit leidt uiteindelijk tot kwaliteit.

De tips ontstonden uit een ergenis. Ik stoorde me namelijk aan alle lijstjes op internet die me beloofden een topfotograaf te worden. Steevast moest er een nieuwe camera, lens of filter worden gekocht om dat bereiken. Onzin natuurlijk. Maar hoe het dan wél moest, vond ik nergens. Dus verzamelde ik gaandeweg dingen die mij hielpen om beter te leren kijken. En die schreef ik dan weer op. Omdat ik anders niks onthoud. Want dat is nog steeds de hoofdreden van dit blog: het is mijn externe geheugen. Ik denk dat ik de zoekfunctie rechtsbovenin het meest gebruik van iedereen.

Anyway.

Nu zijn we dus bij nummer 100 aanbeland. Maar wat zijn nu de best gelezen tips?

De 5 meest gelezen kronkeltips

Tip 52: Een fotografiespel in 3 delen

Tip 67: Maak een kalibreermap

Tip 29: Lees The Photographers’ Playbook

Tip 49: Hoeveel moet je van je camera weten?

Tip 26: Interesseer je niet voor fotografie

Kortom, tips waarmee je iets moet dus. Hopelijk gaf het jou – de lezer van dit blog – een duwtje in de rug. Of bracht het je op een idee. En zoniet, er komen nog zat tips aan. Want ik ga er natuurlijk gewoon mee door.

Maar nu eerst: tip 100.