Reus Biden op bezoek bij een mini-Jimmy Carter

Toen ik deze foto zag, dacht ik heel even dat ik naar zo’n doelbewuste optische illusie keek: een kamer waarin je in de ene hoek heel groot, en in de andere heel klein lijkt. Bij nadere beschouwing leek me dat een vreemde activiteit voor deze twee koppels. Maar wat is er dan wél aan de hand?

Op 4 mei maakte iemand een foto van het bezoek van de Bidens aan de Carters. Het Carter Center legde deze gebeurtenis vast en deelde nietsvermoedend de foto:

De verklaring

Jimmy Carter is 172 cm, Joe Biden is 5 centimeter langer. Geen enorm verschil dus. Maar op de foto ziet het echtpaar Carter eruit als miniatuurversies van zichzelf, zittend in poppenhuisstoeltjes. Joe Biden en zijn vrouw zijn daarentegen reusachtig.

De verklaring is simpel: deze foto is gemaakt met een groothoeklens. Objecten die zich dichtbij een groothoeklens bevinden, zien er verhoudingsgewijs veel groter uit. Kijk maar eens naar de schoenen van Carter. Die zijn een stuk groter dan zijn hoofd. Hetzelfde gebeurt met het echtpaar Biden, dat dichterbij de camera zit. De vooruitstaande knie van Biden en de achterover leunende Carters versterken dit effect.

In onderstaand filmpje zie je een toenemende vervorming zodra de lens dichterbij het huis komt:

Trouwens, iedereen met een Iphone 11 of 12 kan hetzelfde effect bereiken. In die telefoon zit namelijk ook een extreme groothoekcamera.

Het telelens-effect

Een andere vervorming zie je bij het gebruik van een telelens. In mijn fotoarchief vond ik een mooi voorbeeld. Op deze foto zie je helemaal rechts een flinke rots in het water liggen:

23mm op een kleinbeeldcamera

Diezelfde rots lijkt ineens megagroot én dichtbij wanneer je inzoomt:

75mm op een kleinbeeldcamera

Kortom: hoe jouw camera de werkelijkheid weergeeft, hangt ook af van de brandpuntsafstand die je gebruikt. In bovenstaande foto van mijn surfles maakt het niet uit dat die rots zo dichtbij lijkt. De rots geeft juist extra diepte aan de anders vrij platte foto.

Maar het leukste is natuurlijk als het zichtbaar mis gaat.

Nog eentje dan.

In 2015 schudde de Nieuw-Zeelandse premier John Key de hand met rugby-er Samuel Whitelock:

Dezelfde situatie – vastgelegd met een ander brandpunt – zag er zo uit: