Mijn 4 beste aankopen van dit jaar

In mijn top 10 van vrolijke momenten dit jaar: de pakketbezorger die aanbelt. Dat zegt vooral wat over dit jaar, maar dat daargelaten. In dit artikel zet ik mijn vier meest zinvolle aankopen van dit jaar op een rij. Bezorgd met de pakketdienst. En allemaal dingen die me hielpen om beter te leren kijken. Dus schrijf ik nu bij hoge uitzondering eens over spullen.

Hieronder vind je mijn 4 top aankopen van dit jaar, gerangschikt van (extreem) duur naar (extreem) goedkoop.

1. Een fotoprinter (de Epson P800 Surecolor)

In februari – vlak voordat alles anders werd – volgde ik een workshop Color Management. Ik leerde over papiersoorten, printers en kleurprofielen. Een maand later zat het hele land op slot en heb ik mezelf een printer cadeau gedaan. Voor iemand die al 10 jaar fotografeert is dat – achteraf gezien – rijkelijk laat. Ik kocht de Epson P800 A2 printer met maar liefst 9 inktpatronen.

Natuurlijk, het is goedkoper om al mijn prints naar een fotolab te blijven sturen. Alleen… voor mijn fotografische ontwikkeling is juist dat weer funest. Want de praktijk leert dat ik wekenlang foto’s spaar om te printen. Soms vergeet ik ze daarna op te sturen. De doorlooptijd is te lang. Maar nu ga ik fotograferen, editen en hang ik direct de goede prints op. Zo word ik sneller geconfronteerd met de kwaliteit van mijn foto’s. Mijn leercurve gaat daardoor veel steiler omhoog. De Epson P800 is volgens mij niet meer te koop, maar deze witte Epson printer ziet er ook mooi uit.

2. Een nieuw objectief (de Fujinon XF 16mm lens)

Ik fotografeerde al een tijdje met een brandpuntsafstand van 35mm. Maar bij het maken van een foto liep ik constant achteruit; het beeld was mij te krap. Dit jaar kocht ik dit 16mm objectief – wat een verademing. De lens klopt bij hoe ik de wereld zie. Sinds dat ik de 16mm heb, verstoffen mijn andere objectieven.

3. Online photoshopcursus

Lightroom heb ik aardig onder de knie, maar Photoshop was tot dit jaar een drama. Ik maakte zelfs een loei van een Photoshopfout in een foto die op een expositie hing. Gênant. Inmiddels volg ik deze online Photoshopcursus. In dat abonnement zit trouwens ook Lightroom en wat blijkt: daar had ik toch wat blinde vlekken zitten.

Ok ok, dit product werd met de digitale pakketdienst afgeleverd…

4. Een plakboek

En dan de goedkoopste van het rijtje: een plakboek voor nog geen zes euro. Ik plak er mijn fotowerk in (inclusief aantekeningen), maar ook stukjes uit de krant, locaties waar ik wil fotograferen, en allerhande losse ideeën. Dankzij dat boek ‘prime’ ik mijn hersens om bezig te zijn met mijn project. Oók als ik een boek lees of op straat loop.

Ook zo’n projectplakboek maken? Lees dan dit. En ben je nog op zoek naar een project, start dan met een inspiratieplakboek.