Het verdriet van een pinguïn

Internet puilt uit van de eindejaarslijstjes. Maar ik heb dit jaar geen zin om hetzelfde te doen. Mijn blik bleef vandaag hangen bij een sentimenteel verhaaltje over de pinguïns hierboven. En omdat ik aan het einde van het jaar nu eenmaal sentimenteel ben, schrijf ik daar lekker over.

Iedere mini niche binnen de fotografie kent zijn eigen awards. Zo ook oceaanfotografie. Dit jaar ging de Ocean Photography Community Award naar Tobias Baumgaertner. Op zijn foto zie je twee pinguïns die samen naar de einder turen. Ze staan ergens op de rotsen nabij Melbourne, Australië.

Het was niet bepaald een lucky shot, deze foto. Meer eentje die Baumgaertner heeft moeten afdwingen:

“I spent 3 full nights with this penguin colony until I was able to get this picture. Between not being able or allowed to use any lights and the tiny penguins continuously moving, rubbing their flippers on each other’s backs and cleaning one another, it was really hard to get a shot.”

Baumgaertner via Boredpanda

Weduwen

De linker pinguïn is een jong mannetje, de rechter een ouder vrouwtje. Een vrijwilliger vertelde de fotograaf dat beide pinguïns hun partner hadden verloren. Sinds hun beider verlies zitten ze vaak bij elkaar. Om te knuffen en samen te kijken naar de lichtjes van Melbourne. Dat maakt hun verdriet vast wat draaglijker.

Of er van deze interpretatie ook maar iets waar is, is natuurlijk volstrekt onduidelijk. Ik weet niet eens of deze pinguïns nog weten dat ze ooit een partner hadden. En als dat al zo is: wie zegt dat ze rouwig zijn om hun verlies? Maar het is fijn als een foto gepaard gaat met een verhaal, liefst lekker aangrijpend, maar niet té. En daarin is Baumgaertner geslaagd.

Meer leuke dierenfoto’s zien? Die vind je hier.