Reacties van lezers op een fout in mijn foto

Ik krijg regelmatig reacties van lezers op hetgeen ik schrijf. Zo ook na mijn artikel over een Photoshopfoutje dat ik maakte in één van mijn foto’s. Wat bleek: sommige lezers keken vervolgens zó goed naar de foto, dat ze dingen zagen die er helemaal niet zijn.

Na sommige artikelen regent het reacties. Het artikel over een loei van een fout in één van mijn foto’s was er zo eentje. Een paar van die reacties zijn op zichzelf alweer een blogpost waard. Dus bij deze.

Eén lezer zag zich genoodzaakt zelf even de streep voor mij weg te Photoshoppen. Ik ontving onderstaande afbeelding met de tekst:

“gelukkig is de streep nu weg”

Een Kronkeling lezer
Zonder streep
Met streep

En dan waren er nog lezers die zich afvroegen of ik niet nog méér had zitten Photoshoppen:

Er is nog iets aan de hand met de foto uit Kronkel van 15 november: waar komt het licht vandaan? De schaduw van het met klimop overgroeide gebouwtje valt vrijwel haaks naar rechts, zeg op vier uur. Dan zou je verwachten dat de gevel boven de mevrouw in het rode jurkje ook de schaduwkant van het flatgebouw is. Maar dat is niet zo. Bij de flat rechts in de foto klopt ‘t weer wel.

Heb je misschien toch grotere photoshop knip-en-plak-vaardigheden dan je denkt?

Een Kronkeling lezer

Nog even ter opfrissing van het geheugen de bewuste foto:

Er is een eenvoudige verklaring voor de lichtval op de gevel: er tegenover staat een gebouw vol ramen, en die ramen reflecteren de zon. Als je goed kijkt zie je die ramen ook een beetje terug in de reflectie. Dat is nog duidelijker te zien op de foto hieronder:

Het gebouw dat het licht weerkaatst vond ik overigens nog terug in een andere foto. Je ziet het hieronder aan de rechterkant:

Een andere lezer dacht dat de rode streep op het gebouw rechtsachter in de foto per ongeluk was weggephotoshopt door mij:

Wat me wel opviel is de rode streep op het flat-gebouw dicht tegen de ‘bomen’ aan, die lijkt me meegenomen bij het verscherpen van de blaadjes. Maar ach misschien heb ik het wel helemaal mis. 😉

Een Kronkeling lezer

Je ziet wat je verwacht te zien

De extra aandacht voor Photoshopbewerkingen zijn aangewakkerd door mijzelf. Ik vroeg de lezers om goed te kijken naar de streep in de foto die ik er per ongeluk in had gezet. Door dat aandachtig kijken, ga je ineens meer dingen ontdekken. En denk je zaken te zien die óók niet kloppen.

En dat doet mij dan weer denken aan die keer dat iemand zijn bril op de grond legde in een galerie. Terstond beschouwden bezoekers de bril als kunstvoorwerp:

Immers, je verwacht kunst te zien in een galerie. En niet gewoon een bril op de grond. Zo verwacht je ook Photoshopfouten te zien in een foto waarvan je weet dat er tenminste één fout in zit.

Goed dus om je bewust te zijn van de context waarin je naar iets kijkt 🙂

Voor wie daar eens een boek over wil lezen, dit is een leuke tip.

En als je net als ik wat beter wilt worden in nabewerken, kan ik deze cursus van harte aanbevelen.