Vieze ijsjes uit Taiwan

Fotografie begint met een goed idee. Dat idee moet uitlegbaar zijn aan je vrienden. Is het dat niet, dan is het nog geen idee maar een vaag gevoel. Het idee van een groepje Taiwanese studenten voldoet daaraan: ze maken ijsjes van afvalwater dat zich vermengt met schoon water. Een ijzersterk idee.

Vervuild water in Taiwan: het is geen onderwerp dat mijn interesse heeft. Maar door dit thema te verbinden met smaakpapillen, proéf ik ineens dat smerige water. Ik zit pardoes midden in het onderwerp, enkel door de vertaling van een idee naar mijn smaakpapillen. Kijk zelf maar naar Polluted Water Popsicles:

100 smaken

Dit hele idee was onderdeel van een eindexamenproject van drie studenten met de klinkende namen Hung I-chen, Guo Yi-hui, and Cheng Yu-ti. Zij bezochten zo’n 100 locaties in Taiwan. Aldaar namen ze een watermonster, maakten er een ijsje van en stopte het ijsje in een draagbare koelkast. Vervolgens kreeg iedere ‘smaak’ een eigen verpakking:

In onderstaand filmpje krijg je een mooie impressie van het gehele project:

Andere fotografen gebruiken voedsel op een andere manier. Neem bijvoorbeeld pannenkoeken. Die lijken sprekend op de maan. Nauwelijks van echt te onderscheiden.

Nog even over Taiwan

Eind 2019 – toen we nog verre reizen konden maken – was ik op vakantie in Taiwan. Daar maakte ik een fotoserie over een verlaten dorp met ufo-woningen. Het klinkt net zo maf als dat het eruit ziet.