Een ufo-dorp in Taiwan fotograferen

Ik maak er een sport van om voorafgaand aan een lange reis op zoek te gaan naar maffe plekken aldaar. Ik vind ze door dit te googlen: ‘weird tourist attractions + land’. En zo kwam ik voor Taiwan terecht in het nondescripte dorpje Wanli. Daar staat een heel zwikkie ufo-achtige woningen die zeer fotogeniek zijn.

Veel valt er niet te vinden over de Taiwanese kustplaats Wanli. Enkele websites melden dat dit een verlaten vakantiedorp is. Anderen zeggen dat het nooit bewoond is geweest: de ovaalvormige huisjes bleken slecht bestand tegen aardbevingen – die nogal vaak voorkomen in Taiwan. Voorts is het onduidelijk of dit de echte Futuro’s zijn die Matti Suuronen ontworp, of dat het een namaaksel is.

Dit dorp zou zo bewoond kunnen worden, maar het is een spookbuurt die zonder doel blijft voortbestaan. Wat vreemd is, gezien de locatie: 100 meter verder vind je een volstrekt verlaten zandstrand.

Ik liep er rond, mij vergapend aan de ufo-huisjes in verschillende stadia van verval. De huisjes zelf zijn al vrij fotogeniek, maar door ook hun omgeving mee te nemen in de compositie, krijg je een beter idee van de ontheemde sfeer aldaar.

Overigens is het even buiten dit dorpje niet veel beter: in het megalomane gebouw op de achtergrond huist alleen een klein hotel. Voor de rest staat het spookachtig leeg. Wel is er ruimte voor duizenden auto’s om te parkeren, mocht dit dorp onverhoopt omslaan in een niet-te-missen toeristenhotspot.

In Nederland zou dit allemaal toch wel zo’n beetje zijn opgedoekt na max een jaar leegstand. Wij hebben immers ijverige gemeente-ambtenaren, en anders toch wel ondernemers die graag de grond opkopen om er een projectje op te ontwikkelen. In Taiwan staat het gewoon leeg, zonder dat iemand zich erom bekommert.

Sommige huisjes blijken trouwens wel degelijk bewoond geweest. Hieronder zie je een deel van interieur. Het lijkt alsof het huisje ooit pardoes is verlaten.

Andere rare plaatsen

Dat opzoeken van maffe plekken deed ik eerder ook in Colombia. Het mini-eilandje Santa Cruz del Islote is krap twee voetbalvelden groot maar huist wel 1.400 man. Ik zag er wel een mooie fotoserie in, maar alles liep anders.