Een handleiding voor mislukte foto’s

Het grootste deel van mijn archief bestaat uit mislukte foto’s. Maar de reden waarom ze zijn ‘mislukt’ verandert continu. Jaren terug was het overbelichting. Nu is het meestal compositie waar het mis gaat. Ivar Gravlejs maakte het boekje Useful Advice for Photographers. Daarin kun je zo afstrepen welke fouten jij al hebt gemaakt.

Het boekje is een vriendelijke knipoog naar ons fotografisch gepruts. Links vind je de (vrij duidelijk) mislukte foto, rechts vind je het geslaagde resultaat. En voor wie het dan nog niet duidelijk is, volgt eronder een zeer beknopt advies om de fout voortaan te voorkomen:

Mijn fouten

Mijn conclusie na talloze workshops, cursussen, boeken en fotocoachingsessies: ik moet alle fouten zelf maken. Ze zijn niet te voorkomen, ook niet als iemand mij ervoor waarschuwt. Ik moet zelf op de blaren van mijn fout gaan zitten. Dus dat deed ik, heel vaak.

Zo heb ik topfoto’s vol onnodige ruis omdat ik de hele dag per ongeluk met ISO 4000 had lopen fotograferen. Sindsdien nooit meer gebeurd. En ik wist pas echt dat journalistieke fotografie niks voor mij was, toen ik per ongeluk tussen de ME en rellende Feijenoordsupporters belandde.

Maar voor wie denkt niet alle fouten zelf te hoeven maken, die kan gewoon het boekje Useful Advice for Photographers kopen.

Dit boekje borduurt eigenlijk voort op iets dat John Baldessari ook al deed met zijn fotoserie ‘wrong’:

Enfin, zo kun je je mislukte foto’s alsnog opvoeren als kunst.