Een duik nemen in ijswater (in een galerie)

Ik heb een hekel aan ijskoud water. Maar thuiswerken doet rare dingen met je. Dus begin april had ik het onhebbelijke idee om de werkdag te starten met een duik in zee. De watertemperatuur was toen 8 graden, dat is 29 graden kouder dan mijn lijf. Taryn Simon vindt dát moment – die vreemde keuze voor ijskoud water – zo interessant dat ze een ijsbad bouwde in een galerie en dat beslismoment open stelde voor publiek.

Die duik die ik maakte, die moest natuurlijk worden vastgelegd. Ik zwaaide enthousiast naar mijn vriend op het strand (die een foto maakte) terwijl mijn voeten langzaamaan blauw aanliepen:

Zoekplaatje: mijn duik in de Noordzee op 8 april 2020. Watertemperatuur: 8 graden Celsius

Waarom wilde ik eigenlijk dat er foto werd gemaakt van mij in het water? En waarom vind ik publiek op zo’n moment fijn?

Omdat koud water trotseren een prestatie is. Voor mij in ieder geval. Voor iemand anders niet.

Want mijn vriend doucht iedere ochtend koud. Een duik in zee is voor hem niks bijzonders. Hij zit minutenlang volledig zen in het water. Heeft geen publiek nodig. Liever niet zelfs.

Waar val jij in dit spectrum?

Een ijsbad in een galerie

Taryn Simon is kunstenares. Ze werkt met verschillende kunstvormen, waaronder performance art. Dat is – simpel gezegd – een gebeurtenis als kunstwerk.

De plons in het ijsbad verkoos zij tot kunstwerk. Omdat het een gebeurtenis is die tjokvol symboliek zit: een duik kan verbonden zijn aan een heilige gebeurtenis, een reinigingsritueel, als psychologische reset, als fysieke uitdaging, een sponsoractie, en zo verder.

Haar kunstwerk ‘A Cold Hole‘ is meer dan alleen de duik. Simon plaatste in de kamer met het ijsbad een levensgroot raam. Voor dat raam kan publiek kijken naar de persoon die het bad ingaat:

En dat publiek gaat dan filmpjes maken. Want dat doet publiek, in deze tijd:

In a cold-water plunge, the body is thrust into an extreme state: the shock overrides the body’s automatic response.

The initial gasp on submersion reflects the sharply-drawn breath experienced during sudden death, sleep arrhythmia, and birth.

The physical stress disrupts and alters thought processes, inducing a flight response that individuals must meet with vigorous determination in order to endure.

~ Via Tyron Simon

Een ander beslissend moment

Het werk van Simon deed me denken aan een Zweedse korte film over een 10-meter hoge duikplank. Daarop staan mensen te overpeinzen of en zoja, wanneer ze springen. Je voelt hun knikkende knieën, je hoort ze tegen zichzelf praten, soms tegen elkaar.

Hun karakters worden uitvergroot, en ik herken mezelf. Ik geloof dat iedereen als deze personen op de duikplank is, maar dan op verschillende momenten in je leven.