Mauro Fiorese: over verborgen kunstdepots

Goede ideeën leven meestal al heen lang in je. Het enige dat je hoeft te doen is de puntjes met elkaar verbinden. Maar Mauro Fiorese verbond zijn puntjes te laat. Treasure Rooms moest een wereldwijd project worden maar stokte bij 26 foto’s. Toen overleed hij.

Hoe het begon

De Veronese fotograaf verzamelde al jaren oude omlijstingen van schilderijen. Hij wilde er iets mee voor zijn foto’s, maar wat? Welke serie zou daar goed in passen? Op een achternamiddag in Verona was zijn galeriehouder op bezoek, samen met een artistiek directeur. En die laatste wist wel welk fotoproject er in die lijsten zou passen: de depots van Italiaanse musea! Het historische erfgoed dat verstoken blijft van aandacht. Hoe zien die depots er eigenlijk uit?

Het was zo’n moment dat alles op z’n plek valt: de omlijstingen, het idee, en de stijl van fotograferen van Fiorese (strak en observerend).

En dus schreven ze eind 2013 talloze Italiaanse musea Maar die waren niet zo happig op pottekijkers. Want een al te expliciet inkijkje zou potentiële kunstdieven kunnen helpen bij het maken van hun plan.

De eerste die haar deuren openzette was een museum in Verona, de woonplaats van Fiorese. Zijn bekendheid aldaar en dus de wetenschap dat Fiorese geen broddelwerk zou afleveren, gaven vermoedelijk de doorslag. Het was de lente van 2014.

En toen ging het lopen en openden steeds meer musea hun depots voor Fiorese:

Net toen het project flink ging lopen, kreeg Fiorese tijdens een medische controle het bericht dat hij uitgezaaide longkanker had. Het enige dat hem restte was wat uitstel. Hij beet zich vast in zijn project, dat inmiddels ‘Treasure Rooms’ heette.

In december 2016 overleed hij. Er stonden al afspraken ingepland voor het Victoria & Albert en het British museum in Londen. Het Rijksmuseum en het Van Gogh museum stonden nog op zijn verlanglijst.

Na zijn overlijden heeft zijn galeriehouder nog even geprobeerd om de serie te vervolgen. De assistente van Fiorese had immers een hoop kennis en kunde opgedaan. Maar de ziel was eruit. Dus lieten ze het bij de 26 foto’s van hemzelf.

Unieke stukken

Dit had een groot project moeten worden. De wens van Fiorese was om alle unieke stukken – pezzi unici – te verkopen: van ieder museumdepot één foto in een oude omlijsting. Net zoals bij een schilderij, waar ook slechts één exemplaar van is. Maar met slechts 26 unieke stukken was het lastig om uit de kosten te komen. En dus zijn er nu ook foto’s te koop van de “unieke” stukken.

Benieuwd naar de tentoonstelling? Dan moet je wel even naar Verona. Tot 26 januari 2020 kun je daar het werk van Fiorese bewonderen.