Het kwijnende bestaan van een Duitse kantoorplant

Heb je wel eens écht gekeken naar de planten op je kantoor? Enig idee hoe ze erbij staan – of hangen? En wat dat misschien wel zegt over het geestesleven van die plant? Na het zien van het boek German Business Plants zul je dat terstond doen. En je schuldig voelen.

Het geestesleven van een plant

Na terugkomst van vakantie moet ik meestal constateren dat mijn planten lastig voor zichzelf kunnen zorgen. Logisch ook, want binnen regent het niet. Hun moedeloze of soms zelfs wanhopige aanblik doet mij naar de wasbak snellen. Zodat ik ze snel uit hun gortdroge lijden kan verlossen.

Welnu, die aandacht krijgen ze omdat ik me verantwoordelijk voel voor hun gebladerte. Ze staan in mijn huis. Dat ligt anders met kantoorplanten. Die zijn van iedereen en daarmee dus van niemand. Ze zijn er voor ons, maar we zien ze niet.

Behalve Frederik Busch.

Hij trok zich het leed van de – Duitse – kantoorplant wél aan. Gedurende 8 jaar bezocht hij allerhande bedrijven. Niet voor ingewikkelde strategiebesprekingen, wel voor de kantoorplant. Om vast te leggen hoe hij (of zij) zich staande probeert te houden tussen de gejaagde kantoormens. De resultaten bundelde hij in het boek German Business Plants.

Albert has been lifting weights for a year | © Frederik Busch

 

René is keeping a secret | © Frederik Busch

Planten met een naam

Busch geeft de planten een naam. En belangrijker nog: hij voegt een zinnetje toe. Waardoor die plant een persoontje wordt.

Ute suffers from daydreaming | © Frederik Busch

“These plants are the weakest of the weakest in business life. They cannot walk away, they cannot take a break, they cannot quit their job, they just have to do or die.”

~ Frederik Busch via qz.com

Dagmar doesn’t like television | © Frederik Busch

 

Siegfried is embarassed | © Frederik Busch

Waar dit boek verder nog over gaat

Deze fotoserie gaat op ‘t oog over kantoorplanten. Maar door die zinnetjes eronder gaat het net zo goed over de mensen in datzelfde kantoor. Want voor iedere plant in deze serie, kun je ook zijn gelijke vinden in menselijke vorm. We zitten samen met die planten opgesloten in de kantoortuin.

Dus, als je morgen op kantoor komt: kijk eens waar jouw plant-equivalent staat. En bepaal of je dat ok vindt, of dat je liever een andere plant wilt worden 🙂

Ingrid isn’t giving up | © Frederik Busch

Voor wie zich graag door het boek German Business Plants laat bladeren, klik op het filmpje hieronder. En voor wie het hebben wil, je vindt het hier.

 

En mocht je nu helemaal into planten zijn: Diana Scherer fotografeerde hun wortels op kunstige wijze. Ook leuk.