Een hertenpopulatie midden in de stad

“Flauw” dacht ik, toen ik de serie van Yoko Ishii zag; herten in een verder leeg straatbeeld. Dat is óf gephotoshopt, óf geënsceneerd. Maar de beelden van Ishii zijn zoals ze zijn: herten die vrij ronddartelen in een Japanse stad. 

Waar is dit?

In de Japanse stad Nara leven naast ruim 300.000 mensen ook zo’n 1.000 herten. Heel lang geleden werden ze gezien als boodschappers van de goden, en sindsdien hebben ze een heilige status in de stad. Het gevolg is dat de beesten inmiddels zo tam zijn dat ze je – naar het schijnt- gewoon bij de jas grijpen, op zoek naar een hertenkoekje. Dat je daar dan weer op iedere straathoek kunt kopen.

Het fenomeen zelf is daarmee bijna irritant geworden voor de bewoners. Maar fotograaf Ishii weet de boel wel mooi in beeld te brengen.

Leegte

Op haar foto’s zie je namelijk helemaal geen mensen. Ishii zocht de leegte bewust op: in de vroege morgen ging ze op pad, een tijdstip waarop er nog weinig menselijk leven te bekennen is, maar de herten wel al druk doende zijn.

Daarmee lijkt het in haar fotoserie alsof de herten de stad hebben overgenomen, en een eigen leven leiden tegen het decor van een voorheen menselijke nederzetting.