Griezelig: deze mensen bestaan allemaal niet

De portretfoto’s die je hierboven ziet, zijn nooit gemaakt. Althans, niet door een fotograaf. Wel door een algoritme. Dat is knap en eng tegelijk, want deze gezichten zijn niet van echt te onderscheiden. 

Gezichten herkennen

Gezichten herkennen is belangrijk als je een mens bent. We hebben er zelfs een specifiek hersengebiedje voor en als dat niet werkt, herken je plotsklaps geen gezichten meer. Die aandoening heet prosopagnosia.

Ik diagnosticeer mezelf soms met ‘acute prosopagnosia’ als ik weer eens iemand niet herken die ik wel had moeten herkennen. Deze acute vorm bestaat overigens niet, maar het verhaaltje leidt lekker af van mijn onkunde :).

Gezichten herkennen is niet alleen meer voorbehouden aan mensen; talloze algoritmes kunnen het ook vrij aardig. Denk aan facebook die bij het uploaden van een foto meteen met de juiste naamsuggesties op de proppen komt.

Ik vind dat griezelig. Want er zijn ook apps die een gezicht op een foto linken aan het bijpassende social media profiel (zie hier mijn artikel daarover).

Maar die algoritmes gaan inmiddels nog een stap verder; ze kunnen nu ook zelf portretfoto’s maken. En dat is toch wel de waarheid liegen in optima forma; er komt geen werkelijkheid meer aan te pas.

Een voorbeeld:

En deze:

Ik zoek me rot naar aanwijzingen dat er iets mis is met deze foto’s, maar veel vind ik niet. Bij andere foto’s gaat het algoritme wel zichtbaar de mist in:

Het gezicht van dit meisje roept niet veel vragen op, maar het hoofddeksel en de achtergrond zouden niet misstaan in een schilderij van Picasso. Er klopt geen donder van.

Of deze:

Dit zijn toch vrij bijzondere oorbellen. En een aparte huid. Laat staan die hoekige schouderpartij.

Maar hoe wérkt het?

Aan de basis ligt een zelflerend algoritme met de stoffige naam Generative Adversarial Network (GAN). Dat algoritme is gevoed met een dataset van 70.000 portretfoto’s, allemaal afkomstig van Flickr.

Vervolgens zijn er twee netwerken die aan de slag gaan: het eerste netwerk heeft geleerd om gezichten te classificeren. Het tweede netwerk verzint gezichten. Zo’n verzonnen gezicht stuurt het tweede netwerk dan naar het eerste netwerk. Die meldt vervolgens of het een gezicht is of niet. Bij een negatief resultaat gaat netwerk twee verder met het optimaliseren van het beeld – net zolang totdat het wel wordt geaccepteerd. Best ingenieus.

This person does not exist

Het aantal neppe portretfoto’s is eindeloos. Je kunt ze zelf bekijken op de website This person does not exit. Zodra je de pagina ververst, krijg je een nieuw nep-persoon te zien.

P.S. Met dank aan mijn zus voor deze tip!