Tip 44: Luister de podcast On Taking Pictures

Soms ontdek je iets briljants nét nadat het voorbij is. Zoals een podcast over fotografie die al 6 jaar bestond: On Taking Pictures. Een maand geleden was de laatste aflevering, nummer 325. Het was de eerste die ik luisterde. Gelukkig staan ze allemaal nog online. 

Ik zocht af en toe wel eens naar goede podcasts over fotografie. Maar net als goede websites daarover, kon maar weinig me bekoren. Derhalve had ik de hoop opgegeven. Totdat ik iets las over de podcast On Taking Pictures. Het was in een volstrekt verlaten steegje van internet, namelijk een blog met 2 blogposts van een nondescripte fotograaf. Hij schreef een korte ode aan On Taking Pictures, ter ere van de allerlaatste aflevering van die podcast. Het klonk goed, dus besloot ik om het maar weer eens te proberen.

Kronkeling podcast versie

En verdorie, eindelijk! Ik heb de podcast-versie van Kronkeling gevonden! Gelukkig maar, want ik heb zelf geen podcast aspiraties. Doch ik ben wel immer op zoek naar inspiratie. En dat vind ik nu bij deze twee heren die wekelijks met elkaar in gesprek gingen: Bill Wadman en Jeffery Saddoris. Het zijn fotografen, filosofen, technerds, creatievelingen en bovenal vrienden van elkaar. Iedere week hebben ze zo’n anderhalf uur vol gepraat. En gek genoeg vind ik bijna alles wat ze bespreken razend interessant.

Shownotes

De podcasts staan allemaal online op de website van On Taking Pictures. Ik heb inmiddels 6 afleveringen geluisterd. En telkens denk ik jaaa, daar heb ik over geschreven, of hee daar moet ik eens over schrijven. Gelukkig voegen ze na afloop van iedere podcast de “shownotes” toe: alle links waaraan ze in die anderhalf uur hebben gerefeerd. En zo ziet dat er dan uit:

On taking pictures

Ik word al blij van die titel “There’s no control group in life”. Mooi. Klik trouwens hier voor de klikbare versie van die shownotes. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon wachten totdat ik de pareltjes eruit haal en daarover ga schrijven.

Kortom, het voelt voor mij alsof ik op een goudmijn ben gestuit. Heel soms praten ze over camera’s en toebehoren, maar dan op een manier die ik goed kan verdragen. Bijvoorbeeld over de huidige megapixelmanie. Wat behelst dat nou en wat heb je aan al die pixels? Hoe verandert dat de fotografie? Bijna alles weten ze naar een interessant meta-niveau te tillen.

Toeval

Trouwens, nog even over die nondescripte fotograaf met z’n twee blogposts waar ik dit artikel mee begon. Die andere blogpost ging over een foto-opdracht die hij had uitgevoerd naar aanleiding van één van die podcasts: gedurende 30 dagen iedere dag één foto maken. Ha. Laat dat nu exáct de zelfverzonnen opdracht zijn waarmee ik vorige week ben begonnen. Daarna stopte hij wel met bloggen trouwens, voor 5 jaar. Maar dat ben ik niet van plan 😉

Grappig hoe dingen soms bij elkaar komen.