Een foto per dag op 3191 mijl van elkaar verwijderd

Het was één van mijn eerste fotoboeken ooit, 3191: Evenings. Twee fotografen die 3191 mijl bij elkaar vandaan wonen en die afstand overbruggen door beiden iedere avond een zojuist gemaakte foto te delen. Instagram avant la lettre. Maar dan beter.

3191 miles apart

Mav en Steph – twee kunstzinnige vriendinnen – wonen 3191 mijl bij elkaar vandaan. In 2008 begonnen ze een fotoblog dat helaas niet meer bestaat. Ik stuitte er destijds per toeval op en ging ze volgen. Een jaar lang maakten beiden iedere ochtend een foto (later werd dat de avond). Zonder enige afstemming over wát er dan gefotografeerd ging worden.

Dagelijks fotograferen

Dit project uit 2008 sluit natuurlijk naadloos aan bij mijn ontnuchterende conclusie van vorige week (dat ik potdorie gewoon tenminste 1 foto per dag moet maken). Facebook was net geboren, maar niemand had nog van Instagram gehoord. Kortom, directe communicatie middels foto’s stond nog in de kinderschoenen. Borden met voedsel, clichématige huiselijke tafereeltjes – Mav en Steph deden zoiets al avant la lettre. Maar dan wel góed.

En zonder filters.

3191 miles

© Kronkeling

 

3191

© Kronkeling

Dat werd zo’n succes dat er een jaar later nóg een boek volgde. Conform hetzelfde recept, maar dan telkens een foto die ze in de avond maakten. En dat boek heb ik dus:

3191 miles apart

© Kronkeling

Poëtisch

Het heeft iets poëtisch: twee ongerelateerde foto’s naast elkaar, op dezelfde dag genomen door twee vriendinnen, 3191 mijl van elkaar verwijderd. Parallelle universums, voor even met elkaar verbonden.

© Kronkeling

 

© Kronkeling

Zelf aan de slag

Dit kun je natuurlijk ook zelf doen, met iemand die misschien niet 3191 mijl, maar gewoon een paar kilometer verderop woont. Of iemand uit je eigen straat. Je hebt toch nooit dezelfde kijk op je omgeving.

Boek kopen?

De avondversie lijkt niet meer verkrijgbaar, maar het boek vol met ochtenden wel (via deze link). Trouwens, ze doen het nog steeds; samen foto’s maken en delen op inmiddels een ander blog. Alleen nemen ze het niet meer zo nauw met iedere dag.