Sohei Nishino: 10.000 foto’s in één beeld

Na een stedentrip staat er een allegaartje aan foto´s op je camera. Heb je een beetje discipline dan maak je daar een fotoboek van. Wat je ook kunt doen: álle foto´s printen en deze zo opplakken dat ze tezamen de stad laten zien waar je bent geweest. Een monnikenwerkje dat wel. Fotograaf Sohei Nishino heeft er zijn broodwinning van gemaakt. 

Een overdaad aan kaarten

Kaarten zijn allang niet meer bijzonder. Je kunt over de hele wereld wandelen met Google Streetview. Die overdaad maakt dat onze verwondering over een kaart een beetje is verdwenen. Nishino vond het concept kaart gewoon opnieuw uit. Hij bezoekt een stad, maakt zo’n tienduizend (!) foto’s en begint dan aan een hels uitzoek karwei. Want die foto’s moeten straks samen één beeld gaan vormen. Een beeld waarin alle perspectieven zijn samengevoegd tot één verhaal. Rio de Janeiro ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Sohei Nishino | Rio de Janeiro

In het echt is bovenstaand beeld een levensgrote afbeelding met honderden details die Nishino zag en fotografeerde. Alleen al naar het kleine stukje diorama dat hieronder is uitvergroot, kun je minutenlang turen. En dat deed ik ook, op de kunstfotografiebeurs Paris Photo vorig jaar.

Sohei Nishino | Rio de Janeiro detail

Gepiel met perspectief

Ieder hoekje is een kunstwerkje op zich. Als je de foto’s van dichtbij bekijkt zie je dat de perspectieven dwars door elkaar heen lopen. Je ziet vogels van onderaf, flatgebouwen van opzij terwijl je boven op een bomenrij kijkt. En vreemd genoeg voelt dat nog best natuurlijk aan.

Eigenlijk beleef je zelf óók een stad op die manier. Je hoofd draait alle kanten op en al die losse indrukken voeg je samen tot een beeld, het ‘gevoel’ dat je hebt bij een stad. Nishino weet dat gevoel meesterlijk terug te roepen in zijn megalomane foto’s. De stad is niet langer een rationeel samenraapsel van straten en kleuren. Nee, de stad lééft!

Sohei Nishino | New York

Fotografie is een middel, geen doel

One of the questions I have had since I first began photography was not:

‘what can I achieve through photography?’

but:

‘what can I become through photography?’

and this is something that I have held dear as I carry out my work.

~Sohei Nishino via LensCulture

Nishino gebruikt fotografie dus om zichzelf te ontwikkelen, en niet zozeer de foto’s. Voor hem is fotografie dus een middel. En dat is precies wat fotografie moet zijn, vind ik. Heb ik natuurlijk al eens over geschreven, in het artikel Interesseer je niet voor fotografie.

Sohei Nishino | New York detail

Amsterdam

Natuurlijk was ik razend benieuwd of hij ook een Nederlandse stad in zijn portfolio heeft zitten. En jawel, in 2014 struinde hij rond in Amsterdam, maakte daar buitengewoon veel foto’s en ging toen driftig plakken.

Sohei Nishino | Amsterdam

Als je met je neus tegen het glas gaat staan, voel, zie en rúik je Amsterdam zowat:

Sohei Nishino | Amsterdam detail

 

Sohei Nishino | Amsterdam detail

Monnikenwerk

Voor het vullen van de diorama’s gebruikt Nishino foto’s die de omvang hebben van een negatief (35mm).

I walk through cities, camera in hand, capturing fragmentary views, some from above, some from below, that I then combine, one by one, in accordance with my memories, arranging them into a map that portrays all the singular aspects of the place.

~ Sohei Nishino via LensCulture

De stapels foto´s die hij van één stad heeft gemaakt, sorteert hij per wijk en gaat dan aan de slag. Hoe dat precies gaat, kun je zien in onderstaande timelapse. Fascinerend hoe iemand zo doelgericht en nauwgezet bezig kan zijn met een dergelijk takkewerkje.