Lees dit gratis e-book met advies van Magnumfotografen

De titel van dit 60 pagina’s tellende e-book zou net zo goed van een reclamefolder voor schoenen kunnen zijn: wear good shoes. Maar het gaat over fotografie. En over dat je verdomde veel moet lopen als je je wilt bekwamen in dat vakgebied. Dan kun je dus maar beter goede schoenen dragen.
 

Oorsprong van Magnum

In 1947 proosten vier fotografen op de start van hun fotografencollectief (Capa, Cartier-Bresson, Rodger en Seymour). Ze dronken champagne uit een magnumfles. Ja, magnum, Magnum. Tot zover de beschonken herkomst van die naam. Dat fotografencollectief is dit jaar dus 70 jaar oud en dat dient gevierd te worden. Met bijvoorbeeld een gratis e-book over fotografie en wat dat zoal behelst. Volgens hen is dat veel discipline, goede schoenen en een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar de wereld. Of naar jezelf. Of allebei.

Het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken:

1. Learn
2. Vision & Voice
3. Passion
4. Consistency
5. Risk

Het mooie is dat de diverse adviezen in verschillende vormen worden gebracht. Dankzij bijzonder fotowerk van de Magnumfotografen zelf, middels korte praktische tips en door de wat langere verhalen waarin een fotograaf vertelt over zijn manier van werken, of hoe hij omgaat met tegenslagen. Toen ik er doorheen bladerde voelde ik me persoonlijk aangesproken en had ik meteen zin om mijn camera te pakken. Het wakkerde mijn inspiratiespier aan.

© Hiroji Kubota | Magnum


 

Over Magnum

Het Magnum collectief is een select gezelschap waar je jezelf niet zomaar tussn wringt. Ooit kon je enkel lid worden op persoonlijke uitnodiging van Robert Capa, één van de oprichters. Inmiddels moet je eerst door Magnum zelf genomineerd worden. Je levert twee jaar lang je beste werk in, en dat wordt dan beoordeeld door Magnum. Indien het van voldoende niveau is, word je Associate. Na nog eens twee jaar je best doen krijg je – misschien – een volwaardig lidmaatschap. Maar dat is dan ook meteen wel voor het leven.

In de afgelopen 70 jaar zijn er 92 fotografen toegetreden waarvan er vandaag de dag nog 49 in leven en actief zijn. Zoals bijvoorbeeld Alex Webb waar ik eerder een workshop bij volgde. Of Alec Soth, die een bijzonder nuchter, praktisch (en humoristisch) advies geeft in het e-book:

Try everything.

Photojournalism, fashion, portraiture, nudes, whatever.
You won’t know what kind of photographer you are until you try it.
During one summer vacation (in college) I worked for a born-again tabletop photographer.
All day long we’d photograph socks and listen to Christian radio.
That summer I learned I was neither a studio photographer nor a born-again Christian.
Another year I worked for a small suburban newspaper chain and was surprised to learn that I enjoyed assignment photography.

Fun is important. You should like the process and the subject.
If you are bored or unhappy with your subject it will show up in the pictures.
If in your heart of hearts you want to take pictures of kitties, take pictures of kitties.

~ Alec Soth, Magnum

 

Zelf lezen?

Bovenstaand lijkt me reden genoeg om dat e-book eens op een druilerige zondagmiddag te printen en tot je te nemen.

Download het hier: Magnum e-book Wear Good Shoes

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Drie andere goede, gratis e-books over (straat-)fotografie vind je hier.

 

© Chris Steele-Perkins | Magnum