Rincón maakt foto’s tegen de dorst (voor als het warm is)

Spaanse fotografe Paloma Rincón maakt stillevens die je dorst moeten lessen tijdens een hittegolf. Misschien niet het juiste moment om daar nú aandacht aan te besteden op dit blog, maar anderzijds krijg ik er wel een vrolijk zomers gevoel van. En dat kan geen kwaad, nu de zon even een bijrol speelt in ons leven. 

Heatwave

In Madrid –  de thuisstad van Rincón – kan het met gemak 40 graden zijn in de zomer. En daar krijg je dorst van. Dan kun je een flesje water kopen, óf je kunt eens gaan kijken naar de fotoserie Heatwave van Rincón. Die serie moet volgens haar namelijk verkoeling bieden in tijden van hittegolven:

“The resulting images are a series of fresh composition to avoid thirst and survive the high temperatures with a smile.”

~ Rincón 

 

paloma_rincon_heatwave-1

@ Paloma Rincon | Heatwave

 

Stillevens in kleur en vorm

Iedere foto uit de serie toont een ratjetoe aan voorwerpen allemaal schreeuwend om aandacht middels hun felle kleuren. Rincón ontdoet ze van hun oorspronkelijke rol en combineert net zolang tot dat er een compositie ontstaat waarmee ze tevreden is. De uiteindelijke foto maakt ze vervolgens in het felste mogelijke licht, tussen 12:00 en 13:00 uur.

paloma_rincon_heatwave-3

@ Paloma Rincon | Heatwave

De resulterende stillevens zijn voor haar speelse oefeningen met vorm en kleur. Waarbij ze telkens organische objecten zoals fruit en planten combineert met kunstmatige voorwerpen gemaakt van glas, plastic en metaal.

“I create visual games by juxtaposing unconnected objects and redefining their meaning”

~ Rincón

 

paloma_rincon_heatwave-4

@ Paloma Rincon | Heatwave

 

 

paloma_rincon_heatwave-5

@ Paloma Rincon | Heatwave

 

 

@ Paloma Rincon | Heatwave

 

 

 

 

paloma_rincon_heatwave-6

@ Paloma Rincon | Heatwave

 

 

 

 

paloma_rincon_heatwave

@ Paloma Rincon | Heatwave

 

Fris en opgeruimd

Het is kunstig gedaan, deze foto’s. Ze kijken goed, de compositie voelt kloppend en stoort nergens. En ik kan me ook zomaar voorstellen dat je misschien een tikkie minder dorst hebt na het zien van deze beelden. De frisse kleuren, scherpe lijmen en heldere contrasten zullen je niet behoeden voor uitdroging, maar je krijgt er zeker een fris en opgeruimd gevoel van. Wat geen kwaad kan in deze winterse maanden.