Photographers’ Cookbook: over bekende fotografen en hun idiote recepten

Ansel Adams pocheerde zijn ei het liefst in bier, zo valt te lezen in The Photographer’s Cookbook. In dat boek vind je vijftig vreemde recepten, humoristische toelichtingen daarop én bij ieder recept een door de fotograaf gekozen foto. Die soms geen donder met het recept te maken heeft.

Photographers’ Cookbook: fotografen die koken?

Fotografen koken natuurlijk ook. Maar wát eigenlijk? De griffier van het George Eastman House verveelde zich stierlijk in 1977 en vroeg zich in een dood moment precies dat af. Immers, verveling vormt een goede bodem voor creativiteit. Dus schreef Deborah Barsel een briefje naar honderden fotografen, bekend en minder bekend, met daarop de simpele tekst:

“Send me your favourite recipe and a photograph related to food”

Ruim 150 fotografen reageerden. Maar Barsel wisselde van baan (niet geheel onverwacht), het werk verdween in een kast en dat was dat. Tótdat in 2013 een nieuwe curator werd aangesteld en zij een doos met daarop het label Photo Cookbook zag staan. Die zat tsjokvol recepten van (inmiddels) bekende fotografen zoals Stephen en William Eggleston.

Ansel Adams’ recept voor gepocheerd ei in bier

185 ingrediënten voor één recept

Het is een unicum, dit boek. Want zelden die je zulke uiteenlopende fotografen gegroepeerd rondom één thema in een fotoboek. En hier gaat het bovendien – in eerste instantie – helemaal niet om fotografie, maar om voedsel. Het geeft een inkijkje in rare eetpatronen, gewoontes en bij sommigen ook nog eens een goed gevoel voor humor.  Zo telt het recept van Les Krims maarliefst 185 ingrediënten en kost 31 dagen om de bewuste Formalist Stew te maken:

“The only problem is, you die of hunger and boredom before it’s ever finished”

Stephen Shore: instagrammer avant la lettre

Stephen Shore zou je een Instagrammer avant la lettre kunnen noemen. Hij maakte al ver voor internet kiekjes van wat hij at. De foto die hij instuurde voor bij zijn limoentaartrecept, is mogelijk een resultante van die taart. Want in het plaatje zien we enkel het residu van een restaurantbezoek; vlekken in het tafellaken, een kopje koffie toe. Die limoentaart, die is vermoedelijk allang op.

Stephen Shore, New York City, New York

Neal Slavins’ hotdogs

Neal Slavin is één van de weinigen die speciaal voor dit boek een foto maakte. Die foto is bovendien een knipoog naar zijn artistieke werk. Slavin fotografeerde voornamelijk groepen mensen. Denk aan bingoclubs, Miss America finalisten en ga zo maar door. Hij zond een recept in voor 12 verschillende hot dogs toppings, of beter gezegd ‘kostuums’ omdat ze allen een regio vertegenwoordigen. Hij maakte een smakelijke doch volvette groepsopstelling.

Neil Salvin – Frankfurter toppings

De fotograaf die nooit kookt

De meest hilarische respons op het verzoek om een recept in te sturen, kwam van John Gossage. Hij stuurde een kaartje vanuit het Colonial Steak House & Cocktail Lounge in Atlantic City met daarop de veelzeggende tekst:

“I always eat out”