Wat je óók met excel kunt doen

Mijn associaties met Excel zijn alles behalve creatief. De youtube handleiding voor het maken van een VLOOKUP heb ik al zo’n 48 keer bekeken. Maar mijn houding blijkt een kortzichtige. Want internetkunstenaar Evbuilds verkoopt kunst die is gemaakt in een excelsheet.

Een excelsheet bestaat uit 17.179.869.184 cellen (ja, echt). Heel soms geef ik die cellen een kleur. Omdat de cijfers slecht (rood) of juist goed (groen) zijn. Nooit over nagedacht dat dat ook het startpunt kan zijn voor een kunstwerk. Want wat gebeurt er als je een aantal cellen gaat inkleuren?

Evbuilds maakt iets dat nog het meeste lijkt op pixelkunst in excel. Het precieze maakproces is mij niet helemaal duidelijk. Evbuilds zegt dit over de serie tree_study.xls (topnaam trouwens):

This collection is a mix of AI paintings developed through a custom diffusion model, and digital oil paintings from the artist.

EvBuilds

Kopen?

Als je nou zelf zo’n werkje wilt hebben, moet je wel ETH (ethereum) op zak hebben. De afbeelding van een boom hier rechtsonder is voor 2.25 ETH verkocht. Dat is op dit moment 1719 euro. Niet gek, voor een excelsheet.

Kunst in het alledaagse

Natuurlijk moet er ook nog een conceptuele laag aan deze kunst worden toegevoegd. Die vind je bij de toelichting op de serie:

The excel format is a lesson to all, that beauty can be found in the mundane, and anyone can be an artist.

EvBuilds

Ga ik de volgende keer maar eens aan denken, als ik weer loop te vloeken op de VLOOKUP-functie.

Andere pixelkunst: eentje met hamburgers en eentje gemaakt met een Gameboy (mijn favoriet).