Tip 112: Hoe zet je jezelf aan het werk?

Als ik per ongeluk iets heb gedaan dat niet op mijn to do lijstje stond, schrijf ik het er alsnog bij. Alleen maar omdat ik het doorkrassen zo’n voldoenend gevoel vind. Als je dit gedrag herkent, dan is onderstaande methode om iets gedaan te krijgen, ook wel wat voor jou.

Ik volg al jaren het blog van Austin Kleon, een creatieve duizendpoot die praktische tips geeft om zelf óók meer te creëren. Een paar jaar geleden deelde hij een simpel formulier:

Dat formulier leunt op twee gedachten:

  1. Creativiteit moet je inbouwen in je dagelijkse (of wekelijkse) routine.
  2. Wie creatief wil zijn, moet experimenteren. Probeer iets een tijdje, en bepaal daarna of het wat voor je is.

Een voorbeeld

In 2018 zat ik fotografisch helemaal vast. Ik noemde het een photographers’ block, dat klonk tenminste nog een beetje interessant. Om mezelf daar weer uit te werken, maakte ik 30 dagen lang iedere dag een foto. Als ik nu terug kijk naar de resultaten, waren die niet erg boeiend. Maar het werkte wel; daarna had ik mijn schwung weer te pakken. De crux zit ‘m in dat je focust op iets vaak doen. Dan volgt de kwaliteit vanzelf wel.

Je hoeft natuurlijk niet per sé het 30-dagen format aan te houden. Je kunt je ook voornemen om iedere week éénmaal te fotograferen (zoals ik nu doe).

Of voor mijn part gebruik je het voor iets heel anders. Dat je iedere dag een appel eet. Of iedere dag een tekening maakt.

Maar doe íets. Gewoon omdat het leuk is om iets vol te houden.