In je eigen vuilnis liggen

Als ik aan afval denk, dan zie ik de vuilstort, prullenbakken op straat, straatvuil. Maar afval is ook persoonlijk: in Nederland gooien we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon weg. Fotograaf Gregg Segal ging aan de haal met dat gegeven en fotografeert mensen in hun beste goed in hun eigen vuilnis. Lekker fris.

Iets wat ik vroeger nooit deed: me storen aan plastic verpakkingen. De tijdgeest dendert voort en verandert kennelijk onze ideeën over iets. Daarbij helpt beeld ook: we zien de plastic soep die we veroorzaken met onze rommel. Maf eigenlijk om dan te beseffen dat er 100 jaar geleden nog helemaal geen plastic voor commerciële doeleinden bestond.

© Gregg Segal

De beelden van Gregg Segal laten mensen zien in hun eigen weekafval. Best bijzonder, want wie gaat er vrijwillig in zijn eigen rotzooi liggen?

In een interview met Segal lees ik dat het inderdaad een uitdaging was om mensen met ál hun vuilnis naar zijn huis te laten komen (waar hij de foto’s maakte). Zo had één deelnemer al zijn afval vooraf grondig gewassen. En diverse mensen hadden al een voorselectie gemaakt: stinkend en rottend afval zat niet in de zak. Behalve bij de gezinnen: de kinderen namen het project veel serieuzer dan hun ouders.

Contrast met de natuur

Het valt je misschien op dat de beelden allemaal een andere achtergrond hebben: zand, sneeuw, bos, water. Segal wil daarmee refereren aan onze natuurlijke omgeving. Door het afval tussen natuurlijke elementen te leggen, wordt het contrast benadrukt. Segal maakte zijn settings allemaal in de achtertuin; hij wilde de ‘echte’ natuur niet vervuilen met zijn project.

Het lijkt me ontnuchterend om tussen mijn eigen rommel te liggen. Dat gold ook voor de deelnemers aan dit project: ze vertelden dat ze na het project zich meer bewust zijn van hun impact op het milieu, en sommigen proberen dit ook echt te verminderen. Anderen voelen zich volstrekt machteloos omdat ze geen invloed kunnen uitoefenen op de verpakkingen van producten die ze graag willen hebben.

Voor wie de insteek van dit project leuk vindt: kijk ook eens naar de beelden van Sandra Junker. Zij fotografeerde een stap vóór dat iets afval wordt: hoe ziet de binnenkant van jouw koelkast eruit?

Ook leuk: alles wat iemand aanraakt op één dag.