Waar komen de spullen uit een film vandaan?

Als ik een saaie film kijk, gaan mijn gedachten soms naar de set designer. Wat heeft die persoon allemaal bij elkaar gescharreld, en wil het een beetje kloppen? Meestal verbaas ik me ook over waar al die spullen vandaan komen. Fotograaf Jasper Fry geeft daar een antwoord op. Gelukkig maar.

Het is eigenlijk verbazingwekkend hoeveel soorten banen er zijn. En dat er dus op dit moment set designers bezig zijn om spulletjes uit te zoeken die een ondergeschikte bijrol spelen in de achtergrond van een filmscène. Jasper Fry is indirect bekend met die wereld, zijn vrouw is set designer. Met enige regelmaat ontvangt hij foto’s van haar vondsten. En zo kwam hij erachter dat Londen in bezaaid met zogenaamde prop houses: locaties tsjokvol spullen die je kunt huren.

Iedere prop house heeft zijn eigen niches en hoopt daarmee te kunnen concurreren:

Some specialise in specific periods of history or profession, whereas others are broader. Many have whole rooms dedicated to the most unexpected things, from ketchup bottles through the ages to Jacobean dining chairs.

Via The Spaces

De prop houses lijken op kringloopwinkels, alleen dan beter georganiseerd. Maar dat komt vast omdat er in de prop houses zelf óók een set designer werkt…

Een andere fotoserie over spullen – maar dan van de IKEA – vind je hier.