Tip 90: fotografeer eens op een keukentrap

Ik wil al jaren een keukentrap. Niet voor in huis, maar om op te fotograferen. maar het bleef bij een vage wens. Totdat ik mijn keukentrapidee een paar weken terug deelde in een cursus die ik volg. De week erop toonde een andere cursist zijn nieuwe foto’s – gemaakt op een keukentrap. Dat bleek de druppel. De volgende dag had ik er één besteld. Hieronder lees je waarom.

Vier jaar geleden schreef ik op dit blog over de foto’s van Hans van der Meer. Hij fotografeerde winkelcentra in vinexwijken. Dat onderwerp leent zich voor enig sarcasme, welke goed is terug te zien in zijn boek Uit Voorraad Leverbaar. Dankzij dat boek kijk ik nu anders naar het straatmeubilair om mij heen. Maar ik leerde ook iets anders over zijn manier van werken. Zijn beelden maakt hij namelijk vanaf een keukentrap:

© Hans van der Meer

Je ziet dat Van der Meer dankzij de trap een iets verhoogd standpunt heeft. De vrouwen rechts staan immers een stuk lager dan hijzelf. Dit standpunt geeft meer overzicht en voelt wat meer beschouwend in plaats van registrerend. In 2017 besteedde ik een jaar aan het fotograferen door ‘andermans ogen’ en Van der Meer was daar één van (zie hier het resultaat). Maar dat deed ik zonder keukentrap – te veel gedoe.

En toch, dat keukentrapje bleef maar sudderen in mijn gedachten. Ik wist dat er ooit een dag ging komen waarop ik er ook zo idioot uit zou zien. En zo geschiedde, 4 jaar later, aangejaagd door iemand anders die mijn advies wél opvolgde.

Enfin, een mens zit ingewikkeld in elkaar. Of nouja, ik althans.

Mijn keukentrap

Vorige week ging ik op stap met mijn nieuwe aanwinst. Ik liep er een beetje onwennig mee over straat en had enige schroom om erop te klimmen. Maar na de eerste foto was ik om. Verbaasde blikken van voorbijgangers zag ik niet meer. Wel zag ik het verschil in mijn foto’s. Eerst een foto gemaakt vanaf de trap:

En dan een foto zónder de trap, gewoon vanaf de stoep:

Je ziet meteen dat het straatmeubilair veel aanweziger is: de afvalbak rechts zit vol in beeld, terwijl ik er vanaf de trap zo overheen fotografeer. De geparkeerde auto’s aan de linkerkant blokkeren het zicht als ik op de stoep sta, maar doen dat veel minder als ik op de trap sta. Je kunt natuurlijk nog véél verder uitzoomen, maar dan heb je meer nodig dan een keukentrap. Vroeger maakte men bijvoorbeeld gebruik van duiven.

Anyway, een goede aankoop dus. Ook zo’n trap hebben? Je koopt ‘m hier.

P.S. Voor wie gefascineerd naar de woningen op de laatste foto’s keek – dat deed ik ook. Ik werk aan een serie over deze woonwijk. Later zal ik hier meer over delen (waaronder de locatie :)).