Ga eens klungelen met je compositie

Veel heb je niet nodig om een originele foto’s te maken. Een spiegeltje, een stukje fruit, een bloemetje en jezelf. En oja, heel veel doorzettingsvermogen. Want de Chinese fotografe Ziqlian Liu geeft grif toe dat het een helse klus is om een goede foto te maken.

Tijdens deze almaar durende lockdown heb ik geluk: ik fotografeer graag verlaten stedelijke landschappen en die zijn er momenteel in overvloed. Maar voor de types die enkel in IJsland of Timboektoe hun fotografische inspiratie vinden, is het een ander verhaal. En toch is dat geen reden om lijdzaam te wachten totdat de wereld weer de juiste kant op gaat draaien.

Want oefenen met het maken van een goede compositie kun je altijd, zelfs binnen.

Kijk maar naar Ziqlian Liu. Met haar serie Reflections 2 maakt ze schijnbaar simpele zelfportretten:

Die beelden maakt ze niet uit de losse pols; er gaat veel voorbereiding aan vooraf.

“I will first put the general position of the props, and then adjust the position and posture of myself. In order to ensure that the mirror can accurately reflect the expected thing, I have to try many times to find the angles.”

Ziqlian Liu via PetaPixel

Dat lees je niet vaak, dat iemand talloze hoeken uitprobeert voordat het eens een keertje lukt. Een kwestie van goed kijken, proberen, weggooien en weer opnieuw beginnen. Het duurt lang voordat het wordt zoals jij wilt. Dáár heb je dus dat doorzettingsvermogen voor nodig. Want die spiegel en dat stukje fruit heb je zo gekocht.

Iets fotografisch onderzoeken, écht onderzoeken dus, weken – maanden – jaren, loont. Alleen zo ontwikkel je een eigen stijl, die vervolgens verdomd lastig te kopiëren blijkt. Probeer zelf maar eens een foto in de stijl van Liu te maken. Lijkt simpel, is het niet.

Liu koos bewust voor deze piepkleine fotografische niche. Ze blinkt liever uit in een klein stukje, dan dat ze een hele hoop een beetje kan:

“My goal is to stand out in a particular area of my work, rather than to touch everything and not master everything. But it is hard to avoid repeating myself in the process of consolidating the representational content, so more thought and action is needed.”

Compositie

Wat je hier ziet is het resultaat van een hoop geklungel. Hoe dat er precies uitzag, weten we niet. Jammer, want zulke beelden zijn leerzaam en motiverend. Ik heb één boek dat daarop de uitzondering vormt: het boek Contact Sheets van fotoagentschap Magnum. Je vindt ‘m hier. Hopelijk staat het al in je boekenkast, want de tweedehands prijs ervan is inmiddels exorbitant.

Nog meer spiegels

Er zijn meer mensen geïnspireerd door spiegels. Eva O’Leary fotografeerde bijvoorbeeld tieners dwars door een spiegel heen. Zo zie je ineens hoe mensen naar zichzelf in de spiegel kijken. Simpel idee, mooie uitwerking.

Ook leuk: iemand die foto’s verzamelt van mensen die op internet hun spiegel te koop aan bieden. Gevolg: je kunt een spiegel niet fotograferen zonder dat deze zijn omgeving weerspiegelt. Met soms hilarische resultaten.