Deze foto mocht niet gemaakt worden

Nu de tweede golf zich aandient, blijft er steeds minder over om te doen. Gelukkig hebben we nog podcasts. Waarin het – heel soms – zelfs over fotografie gaat. Bijvoorbeeld over hoe politiek fotografen hun werk doen. En over hoe David van Dam bovenstaande foto maakte, terwijl dat helemaal niet mocht.

Ik ben een groot podcast-fan. Vroeger (pré-corona…) luisterde ik enkel tijdens het autorijden. Maar vanaf maart dit jaar werk ik niet meer op kantoor en is mijn reistijd naar de woonkamer 5 seconden. Te kort voor een podcast.

Maar mijn behoefte bleef zich roeren. Ik luister nu tijdens wandelingen, wanneer ik kook, de was opvouw en soms besluit ik spontaan schoon te gaan maken zodat ik een podcast kan luisteren. Dat is revolutionair voor iemand waarbij schoonmaken altijd onderaan de prioriteitenlijst bungelt.

Eén van de podcasts die ik luister is Haagse Zaken, over het wel en wee in politiek Den Haag. De leukste aflevering tot nu toe beluisterde ik twee weken geleden. Twee politiek fotografen (Martijn Beekman en David van Dam) vertellen hoe zij hun werk doen. Over hun interactie met de premier, met politici en over het spanningsveld tussen een goede foto maken en de werkelijkheid zo goed mogelijk in beeld brengen.

Zo wordt ook onderstaande foto van Martijn Beekman (waarmee hij de Zilveren Camera won) besproken. Ze filosoferen over de vraag of dit een ‘gekke bekken’ foto is of niet. En over waarom politiek fotografen gekke bekken proberen te vermijden.

De podcast zit vol met smakelijke inkijkjes in de politiek (zoals de ijdelheid van sommige politici) en beschouwingen over de rol van fotografie in het nieuws. Kortom, het luisteren waard. Dat kan hier. Dan weet je ook waarom de foto in de kop van dit artikel niet mocht worden gemaakt.

Zin in nog meer podcasts over fotografie? Dit is ook een goeie.