Zoeken naar Tommy Loftus (de jongen in deze foto)

Ik luisterde deze week naar een idioot verhaal. In 2006 circuleerde deze foto op internet, resulterend in een vruchteloze zoektocht naar het hoe, wat en waarom van de puberjongen (Tommy Loftus) op bed. Wat volgde was een obsessieve zoektocht met vreemde wendingen. 

Podcast Reply All

Sinds kort ben ik weer helemaal verslingerd aan podcasts. Er zijn zóveel goede podcasts dat ik er bijna naar verlang om langer in de auto te moeten zitten. Onlangs heb ik Reply All ontdekt, een serie die gaat over rariteiten op internet in de breedste zin des woords. Ik klikte op de episode Boy in photo, uiteraard vanwege de titel. Wat volgde was een bizar verhaal dat zich ontspon in de daaropvolgende 45 minuten.

Het begon in 2006 met deze foto:

So not gonna happen

Ene RoxyMuzak deelde de foto op het ILX-forum met de titel So not gonna happen. Die titel refereert aan de scène die we zien: een vrij generieke situatie waarin vrijwel iedereen op enig moment is beland in zijn pubertijd: samen op bed zitten in een ordeloze tienerkamer. Een schurend ongemak met je groeiende lijf, dat je omzichtig verhult met een blikje bier. De jongen en de meisjes zitten naast elkaar maar liggen mijlenver uiteen. Er gaat niks gebeuren hier. So not gonna happen.

Het forum raakt geobsedeerd door de foto. Honderden berichten volgden elkaar op. Wat ging er vooraf aan het moment van deze foto? Wie maakte de foto en waarom? Wie zijn die meisjes, waarom zitten ze naast hem? Er werd lustig op los gespeculeerd. En druk gezocht naar meer informatie.

Detectivewerk

In 2006 was social media nog best een noviteit. Er was Hyves. Zoeken ging nog niet zo gemakkelijk als nu. De jongen in de foto was nergens te vinden. Wel had hij een naam gekregen: “Wayne”. Gewoon, omdat hij eruit zag als een typische Wayne.

Er werd ingezoomd op details in de foto, hopend op een doorbraak in deze zaak. Ze komen erachter waar deze jongen vandaan komt op basis van de tekst op zijn t-shirt: Hooters: King of Prussia. Dat blijkt een café te zijn in een buitenwijk van Philadelphia. Ze komen erachter dat de foto is gemaakt op een feest. En ze weten zelfs wie dat feest heeft gegeven.

Maar daar stopt het. Ze komen geen steek verder. Het forum-topic blijft echter voortleven. Totdat, nota bene 8 jaar later, het volgende bericht verschijnt:

Tommy Loftus overleden?

Een In Memoriam, gedeeld door vrienden van Wayne, die dus Tommy Loftus blijkt te heten. Een ongemakkelijk einde. Er komen condoleances op het forum, gevolgd door vragen over Tommy. De vrienden laten een mist van onduidelijkheid achter. Logisch ook, als je net een goede vriend hebt verloren. Het topic suddert nog wat na en dooft dan uit.

Twee jaar later besluit podcast Reply All in dit verhaal te duiken. Wie was Tommy? Wat is er gebeurd? Heeft Tommy zelf ooit geweten dat er zo driftig over hem werd gespeculeerd?

En dat verhaal is ronduit bizar. Het is zonde om de vreemdsoortige plotwendingen hier uit de doeken te doen. Dus moet je zelf maar gaan luisteren, vind ik. Dat kan hier. Je kunt ook het gehele transcript lezen, maar dat is dan wel een stuk minder smeuïg.