Een “intelligente” camera-assistent…

Ik hou niet van gadgets, maar sommigen zijn toch het vermelden waard. Zoals Arsenal, een apparaatje dat je op je camera monteert en die bepaalt wat de beste instellingen zijn voor de foto die jij wilt nemen. Op het crowdfundingplatform Kickstarter is dit de meest populaire fotografie gadget ooit. Worden we dan allemaal luie fotografen?

Fotograferen wordt steeds makkelijker

Eind 18e eeuw zeulden fotograferen kilo’s aan spullen met zich mee. Bovendien was de fotograaf tevens een (amateur-)scheikundige: zonder kennis van bijvoorbeeld de natte plaattechniek kon je een goed gelukte foto wel vergeten.

Maar alles verandert. In kleine stapjes, en soms in grote. Begin 20e eeuw bracht Kodak de Brownie op de markt. Ineens kon iederéén fotograferen tegen een gering bedrag en zonder te hoeven sjouwen. De ‘echte’ fotografen keken minzaam neer op het volk dat met dat simpele bruine pakketje fotografeerde.

Inmiddels hebben we allemaal allang een draagbare camera. Nu proberen ‘echte’ fotografen zich op andere manieren te onderscheiden. Bijvoorbeeld door het gebruik van manuele instellingen. Als fotograaf weet je immers zelf het beste hoe je het aanwezige licht het beste kunt benutten.

Toch?

Het is een gevecht tegen de bierkaai, want de automatische stand op een camera weet steeds beter wat we willen. En de Iphone eveneens. Al kiest mijn telefoon wel erg vaak voor mierzoete vertalingen van de werkelijkheid. Ik maak er zelden meer foto’s mee.

De automatische stand op mijn camera gebruik ik ook niet; ik kies graag zelf mijn diafragma. Maar van mij mag mijn camera er dan een een passende sluitertijd bij zoeken (waarbij ik wel zelf de ondergrens heb ingesteld).

Maar nu is er Arsenal; een apparaatje dat je op je camera klikt en die – volgens onderstaand filmpje – jou de ruimte laat om je geheel te richten op de inhoud van je foto. Jij bepaalt de compositie, Arsenal doet de rest. Dat wil zeggen: Arsenal houdt rekening met 22 (!) omgevingscomponenten.

Ik kan er niet eens 22 opnoemen.

Enfin: hieronder kun je zien wat Arsenal nu precies doet (namelijk nog veel meer dan hierboven genoemd):

Of toch maar niet…

In het commentaar van lezers van fotografieblog Petapixel wordt gemeld dat de eerste versie nauwelijks werkte. En dan is 250 dollar best veel… Een andere lezer geeft – terecht – aan dat je beter kunt investeren in een goed nabewerkingsprogramma. Of beter nog: in fotoboeken, cursussen en workshops. Zodat je je eigen stijl ontwikkelt én de vaardigheden om die stijl tot uiting te brengen in jouw fotografie. Want foto’s die gemaakt zijn door Arsenal, zijn in de stijl van de persoon die Arsenal maakte…