Over degelijke Duitse dorpen

Er is wat vreemds aan de hand met mij en fotografe Petra Wittmar. Eens in de zoveel tijd denk ik aan haar werk, en weet ik zeker dat ik er al over heb geschreven op dit blog. Dat blijkt dan niet het geval te zijn, waarna ik vergeet er alsnog over te schrijven. Dus tijd om deze impasse eindelijk te doorbreken.

Ergens waar niks gebeurt

Ik kom net terug uit een slaperig dorpje in de Morvan, te Frankrijk. Er gebeurde zó weinig, dat mijn drempel om iets op te merken drastisch werd verlaagd. Een voorbij wandelende kat was ineens een hele gebeurtenis. Evenals een loeiende koe in de weide verderop. Ook bekeek ik met aandacht de bouwstijl en mijmerde ik over de oorsprong daarvan.

Dat Franse dorpje deed mij denken aan een fotoserie over ook zo’n nondescript dorp in Duitsland: Medebach. Ik ben er nooit geweest, maar Petra Wittmar groeide er op en vond er haar fotografische muze.

Dat is best knap, aangezien het dorp weinig uitstraalt. Hoe fotografeer je zoiets?

Door de elementen waardoor het dorp niks uitstraalt, uit te vergroten.

Duitse degelijkheid in een dorp

Iedere foto is ordentelijk, strak georganiseerd; we zien geen mensen maar vlakken. Driehoeken, vierkanten, lijnen en soms een rondje.

Het lijkt altijd bewolkt in Medebach. En dan geen bewolking die tekent, nee, uitgestrekte saaie grijsheid die geen schaduwen achterlaat. De kleuren zijn derhalve vlak.

En waar zijn de mensen in dit unheimische dorp?

Een sfeer uitvergroten

Wittmar toont een realiteit door nauwgezet dezelfde fotografische keuzes te maken. Qua compositie, weersomstandigheden en inhoud. Daarmee toont ze ons een flard van het dorp. Want in Medebach zal het ook best zonnig zijn. En er zijn mensen. En soms misschien wel een feest. Maar dat zien we niet.

Als fotograaf lieg je dus jouw waarheid. Of, anders gezegd:

As a photographic artist, you pluck certain notes from the world, and you then let those notes work together, to create your own sound.

Via Landscape Stories

Wittmar maakte de foto’s gedurende twee jaar. Je vindt ze inmiddels tezamen in een boek met de duidelijke titel Medebach.

En voor als je zelf aan de slag wil met het fotograferen van je eigen woonomgeving: dit boekt helpt je om die omgeving echt te kunnen zien.