Kijk (gratis) de serie Abstract: the Art of Design

Ik beveel zelden Netflix-series aan. Omdat je dan pardoes twee weken verder bent, zonder in de tussentijd íets te hebben gedaan. Maar nu toch een uitzondering. De serie Abstract: the Art of Design moet je gewoon kijken. Dat vindt Netflix ook, want de hele serie is nu gratis op Youtube te zien. De linkjes vind je in dit artikel.

Eerst even over Abstract zelf. In iedere aflevering staat een ontwerper centraal, iemand die iets maakt. Dat kan een lettertype zijn, of kunstwerken van licht. Of, in het geval van Christoph Niemann, tekeningen. Als je besluit één aflevering te bekijken, kijk dan die van hem.

Het mooie aan Abstract is dat de aflevering zó is vormgegeven dat deze volledig past bij de filosofie van de hoofdpersoon. Zo mixt Niemann in zijn tekeningen twee en drie dimensies dwars door elkaar heen. Datzelfde gebeurt in de aflevering in Abstract. Hoe dat precies gebeurt, moet je vooral zelf zien.

De oplettende lezer van dit blog weet inmiddels dat ik fan van hem ben. Niemann leert mij veel beter kijken.

En jou misschien ook, kijk zelf maar:

En voor wie verder wil kijken, hier een aflevering over de Britse portretfotograaf Platon:

Deze serie laat je inzien dat werkelijk overal een mens achter zit. Iemand heeft ooit ontzettend veel tijd besteed aan het bedenken welke kleur iets moet zijn of in welke volgorde iets moet gebeuren. Die mensen hebben stiekem een enorme invloed op ons leven. En nu zien we hén eindelijk.

Na iedere aflevering snapte ik weer een stukje meer van de wereld om mij heen.

Benieuwd naar de andere afleveringen die nu gratis op Youtube staan? Je vindt ze hier.