Wat ik vond van dit project in het Fotomuseum

In 2019 kocht het Nederlands Fotomuseum het project The Migrant aan, wat ze nu tentoonstellen. Ik ging kijken en vond het gaaf. Niet alleen omdat het over een zangvogeltje gaat, maar omdat het een lofzang is op hoe je een verhaal kunt vertellen. En dat je je heus niet hoeft te beperken tot één vorm.

Storytelling

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Mynah, een onschuldig ogend vogeltje in Singapore. Dat vogeltje wordt – vanwege zijn schrille kreet – gehaat door de bevolking.

Ik heb een hekel aan de gehypte marketingterm ‘storytelling’ maar dat is wel wat Anaïs Lopez doet. Ze vertelt verhalen en kiest verschillende uitingsvormen. Het Fotomuseum viel ervoor, en kocht het project aan.

© Anaïs Lopez | The Migrant

Lopez vertelt je de contouren van het verhaal middels foto’s en een heel klein beetje tekst. Let ook op de kleur van de muur, die is ondersteunend aan de emotie van het verhaal.

Magisch realisme en krantenknipsels

Die geschetste contouren krijgen nog meer vorm in een documentaire die je kunt bekijken (of is het een interview?). Lopez vertelt wat zij en dat vogeltje meemaakten in Singapore. Haar verhaal lijkt soms een wat magische kant op te gaan, maar even later slaat ze je met feiten en krantenknipsels om te oren. Waar kijk ik naar?

Een zaal verder vind ik nóg weer andere toepassingen en wendingen in dit verhaal.

Al mijmerend besef ik dat het misschien wel niet over een vogeltje gaat, maar over de menselijke neiging om groepen uit te sluiten. Maar dat hóeft niet. Je maakt er zelf wat van, daar laat Lopez genoeg ruimte voor.

Bekijk het zelf

Veel meer moet ik er ook niet over schrijven. Ga er zelf heen (nog tot 21 juni 2020), en let vooral goed op de vele manieren waarop ze dit verhaal vertelt. Iedere manier had weer een ander effect op mij. En dus liet deze tentoonstelling mij vooral nadenken over hoe een medium de overdracht van een verhaal beïnvloedt. Als fotograaf moet je daar optimaal gebruik van maken voor jouw verhaal.

Voor wie echt (écht) niet van plan is om de tentoonstelling te bezoeken, hier vind je het online project, met onder andere de documentaire die je in het Fotomuseum kunt zien. Maar: niet kijken als je wel van plan bent om te gaan.