De Einzelgängers onder de bomen

Sommige mensen zijn Einzelgängers: de massa doet ze niks, ze bepalen zelf wel wat ze doen. Los van regels en verwachtingen. Die types heb je ook in het bomenrijk. Ze groeien op plekken die niet – of niet meer – bedoeld zijn voor een boom. Ze hebben er maling aan en groeien lekker door. Sinziana Velicescu maakte een fotoserie van dat soort bomen.

Bomen op non-plaatsen

Ik ben verzot op non-plaatsen: plekken waar schijnbaar door niemand goed over na is gedacht, die buiten de maquette van de architect zijn gevallen (hier vind je mijn fotoserie over non-plaatsen in Parijs). Een fotografe in Los Angeles met een onuitspreekbare achternaam (Velicescu) zoekt naar bomen op zulke non-plaatsen. Vervolgens wacht ze op een zonnige, contrastrijke dag om de foto te maken voor haar serie:

A tree grows in…

“I’m drawn mostly to the trees that feel trapped by the urban landscape in which they find themselves or are trying to overcome their surroundings in some way.”

~ Sinziana Velicescu

Je kunt van alles lezen in deze fotoserie. Zoals natuur die wordt vermorzeld door een stedelijk landschap. Of natuur die – ondanks onze neiging tot verstedelijk – tóch zijn plekje vindt. Je kunt de serie ook gewoon visueel aantrekkelijk vinden – of grappig – en verder niks.

Ik vind dat fijn, zo’n serie die ruimte laat voor wat jij er in ziet. Maar niet te véél ruimte. Velicescu geeft de kijker een duidelijk kader. Wat je er binnen dat kader vervolgens in ziet, dat is aan jou.

Meer over bomen

Een Einzelgänger-achtige boom in Zweden ging ten onder aan zijn eigen Instagram-succes. Lees hier het hele verhaal.