Broccoliboom: over hoe Instagram deze boom kapot heeft gemaakt

Alles gaat uiteindelijk weer stuk of voorbij. Soms zelfs sneller zodra je je aandacht erop richt. Patrik Svedberg fotografeerde seizoenen lang een boom die eruit zag als een stronk broccoli. Die broccoliboom werd een hit op Instagram. Niet lang daarna werd de roem de boom fataal. 

Svedberg zag de boom en zag een fotoproject. De vreemde vorm van een broccoli tezamen met dat typische Zweedse, weidse landschap was een onderwerp waarmee Svedberg jarenlang vooruit kon. De broccoliboom werd de kern van zijn werk, een dagelijks rustpunt en zijn nimmer uitputtende inspiratiebron. Er gebeurde immers van alles in, om en mét die boom.

© Patrik Svedberg

© Patrik Svedberg

Het Instagram-account van de boom groeide uit de kluiten. Mensen reizen af naar de boom, stallen er hun camper voor en turen naar de boom.

© Patrik Svedberg

Dat Instagram-account werd ongetwijfeld ook door mensen bezocht die niks met bomen hebben. Of jaloers zijn op de aandacht die deze boom kreeg. Of graag zelf ook onderdeel van die aandacht wilden zijn. Enfin, de wereldfaam werd de boom langzaamaan fataal.

To share something is to risk losing it

Vlogger John Greene maakte een parabel van het verhaal van de broccoliboom. Het resulterende filmpje – te zien hieronder – is hartverwarmend en hartverscheurend tegelijk. Het gaat over dat we onze ideeën en beelden moeten blijven delen. Oók als dat het risico vergroot op het verliezen van juist datgene dat ons dierbaar is geworden. Want alles gaat voorbij en kapot.

Maar laten we er in de tussentijd alsjeblieft dan wel een feestje van maken.