Over een onbekende Franse fotograaf

Bij sommigen foto’s wil ik meer weten, bij anderen heb ik (bijna) genoeg aan het beeld an sich. Dat laatste heb ik met de Parijse beelden van Alain Cornu. Sprookjesachtig sfeervol, zonder dat het kitscherig is.

Ik kwam zijn werk vorige week tegen in Parijs – op FotoFever – en deelde in dit artikel daarover ook een foto die hij had gemaakt. Bij thuiskomst ging ik er toch nog even achteraan googlen. Erg bekend is hij niet, dus mijn google-actie leidde enkel naar zijn eigen website en nog enkele obscure Franse websites die over hem schreven. Maar potverdrie, wat een mooi werk! Dat verdient ook een plek op een obscuur Nederlands fotografieblog, dacht ik 🙂

De fotoserie Sur Paris toont Parijs van boven, bij nacht. Een simpel thema, maar de uitwerking ervan vind ik ijzersterk. De kleuren associeer ik met een stad uit een sprookje.

Alleen: waarom is dat dakraam open?

© Alain Cornu

In weer een ander beeld neemt een satellietschotel de rol over van de maan. Het trappetje ernaar toe zie je ook in talloze kinderboeken.

Ik vraag me af of Cornu van tevoren heeft bepaald achter welke ramen hij licht wilde zien. En of hij heeft aangebeld bij deze mensen om te vragen of ze even het licht aan wilden doen.

Nog meer Parijs

Ik schreef eerder al over Parijs van boven. Toen was ik verliefd op de beelden die Michael Wolf maakte, waaronder deze:

Die vind ik nog steeds mooi, maar ik geloof dat ik de foto’s van deze onbekende fotograaf nu tóch iets mooier vindt. Ze zijn in ieder geval een stuk goedkoper. Benieuwd hoe de prijs van een foto tot stand komt? Lees dan dit artikel.