Mijn guilty pleasure: dieren die maf doen

Ik heb doorgaans een hekel aan artikelen met daarin een ratjetoe aan foto’s van verschillende fotografen. Simpel vermaak, clickbait. Maar ook ik heb mijn guilty pleasures. En dat zijn de finalisten voor de Comedy Wildlife Photography Awards. Een lijstje, misschien wel clickbait. Maar wel één die mijn mondhoeken laat krullen.

Ik heb doorgaans een hekel aan artikelen met daarin een ratjetoe aan foto’s van verschillende fotografen. Simpel vermaak, clickbait. Maar ook ik heb mijn guilty pleasures. En dat zijn de finalisten voor de Comedy Wildlife Photography Awards. Ook een lijstje. Maar wel één die mijn mondhoeken laat krullen.

Dieren fotograferen

Dierenfotografie, het is mijn ding niet. De meeste dierenfoto’s vallen ergens op het spectrum tussen enerzijds goedbedoelde doch onscherpe foto’s van een zeer beweeglijke hond of kat, en anderzijds een haarscherpe ijsvogel in duikvlucht bij een onscherpe achtergrond. Beide foto’s geven alles bij eerste aanschouwing direct prijs. Je ziet een dier, punt. Ik heb liever een foto die mij een vraag stelt, die me laat mijmeren, zoeken, overpeinzen.

De uitzondering

Er is echter één uitzondering in die dierenfotografie. Dat zijn foto’s waarin dieren er zeer menselijk uitzien. Door hetgeen ze doen, of hoe ze kijken. Ik interpreteer dierlijk gedrag graag binnen mijn eigen menselijke kaders. Of met een duur, onuitspreekbaar woord: ik antropomorfiseer er graag op los.

En laat dát nu precies de insteek zijn van genoemde fotowedstrijd. Het gaat namelijk om gráppige dierenfoto’s. En wat wij grappig vinden, is als dieren zich voor ons herkenbaar gedragen. Zoals in het -oude- televisieprogramma Animal Crackers (voor wie dat niet kent, youtube het even).

Enfin, kijk zelf maar, hieronder. En probeer je gezicht een beetje in de plooi te houden. Iets wat onderstaande uil niet zo goed lukte.

© Vicki Jauron

© Harry Walker

© Thomas Mangelsen

© Mike Rowe

© Anthony N. Petrovich

© Sarah Skinner

© Geert Weggen

© Donna Bourdon

© Thomas Mangelsen

© Tilakraj Nagaraj

© Eric Fisher

© Roie Galitz

© Alastair Marsh

© Eric Keller

Voor wie hier nog meer van wil: dit zijn de finalistenfoto’s van vorig jaar. De winnaar van dit jaar wordt eind deze maand bekend gemaakt. Wat mij betreft wordt dat de foto bovenaan in dit artikel.

Wildlife foto’s in scène gezet

Overigens, wist je dat er een hele industrie bestaat die jou helpt om een wildlife foto in scène te zetten? In Amerika vind je boerderijen vol met wilde dieren in kooien die onder begeleiding van trainers even naar buiten mogen om zich lekker wild te gedragen. Ik schreef er een artikel over.

De foto uit de header van dit artikel is van Vlado Pirsa.