Een paar zeer conceptuele bomen

Ik heb niet zoveel op met portretfotografie. Maar… misschien denk ik wel te veel in beperkingen: want je hebt niet per sé mensen nodig om portretten te maken. Bomen kunnen ook poseren. Hang een groot wit doek achter de boom in kwestie en voilá, je hebt een portret van een boom.

Portretfotografie met een doek

Een doek achter je onderwerp hangen, dat is iets waar Richard Avedon ooit groot mee is geworden. Hij decontextualiseerde (sorry voor dat woord) daarmee de personen in zijn portretten. Myoung Ho Lee gebruikt ook een doek, maar dan een paar maten groter. Bovendien vormen de boom en het doek maar een klein deel van de foto. Hij trekt dus tegelijkertijd de boom uit zijn context, maar laat die context nog wel zien.

En zo ziet dat er dan uit:

 

 

 

 

 

 

 

Mobiele fotostudio

Eigenlijk bouwt Ho Lee telkens een fotostudio voor de boom. Dat moet ook wel, want die boom gaat nergens heen. Het fijne is dat je hem ook niet te hoeft regisseren. Hij zal nooit een lach produceren waar je niet op zit te wachten omdat je moeilijke conceptuele kunst aan het maken bent waarin niet mag worden gelachen.

Het heeft dus hoop voordelen, zo’n boom fotograferen.

Had Ho Lee “gewone” foto’s van deze bomen gemaakt, dan was er geen donder aan geweest.  Door het plaatsen van een simpel canvas doek, trekt hij de bomen los van hun omgeving. En ga je er ineens veel beter naar kijken. Dankzij de witte achtergrond kun je de kleuren en de afzonderlijke takken ineens veel beter onderscheiden.

Overigens: Ho Lee plaatst niet zomaar even een doek. Door het gebrek aan schaal (je ziet nergens mensen) realiseerde ik me niet dat dat doek behoorlijk groot is. Hier zie je hóe groot:

Lekker kijken

Even los van het conceptuele stuk (“kijk deze boom eens buiten zijn context opereren”) vind ik deze fotoserie verdomd aangenaam om naar te kijken. En het laat mij ook anders kijken: terwijl ik dit dit artikel schrijf, zit ik in the Thalys van Parijs naar Rotterdam. In het landschap zie ik talloze bomen. Onwillekeurig probeer ik er eentje uit te pikken die het goed zou doen in deze serie. Doek erachter en voilá.

Tot slot: een meer verhalende fotoserie over een boom vind je hier. Spoiler alert: het loopt niet goed af.