Zo zien de locaties van Game of Thrones er éigenlijk uit

Wat je op tv ziet is vaak een bijgeslepen versie van de werkelijkheid. En al hélemaal als je naar een fictieserie kijkt. Zoals Game of Thrones. De makers fantaseren er lustig op los, maar toch kun je de oorspronkelijke locatie nog herkennen. Zie hieronder de verschillen. 

Allereerst – en laat daar geen misverstand over bestaan – ik heb bar weinig op met Game of Thrones. En dat ondanks de zendingsdrang van mensen uit mijn (zeer) nabije omgeving die GoT wél machtig mooi vinden. Ik heb het geprobeerd, maar toen er in aflevering 3 heel gewichtig werd gedaan over een setje drakeneieren was het gedaan met mijn interesse.

Maar wat ik wél gaaf vind, zijn foto’s van de filmlocaties naast een toeristenkiekje op dezelfde plek. Wat je dan ziet is een kunstig staaltje nabewerking.

Of hoe Game of Thrones de waarheid liegt.

Setfoto’s van Game of Thrones

Een voorbeeld. Hieronder zie je een setfoto van GoT, met daaronder een foto van de locatie in kwestie (Dubrovnik) – zonder opsmuk.

Doordat ik de twee beelden nu naast elkaar zie, valt mij veel beter op hoezeer film verwant is aan fotografie; beiden gebruiken dezelfde compositorische foefjes om diepte te suggeren.

In deze scène kijk je over twee paar schouders mee. En het koppel aan het einde van de steiger vormt een mooi silhouet. Tot slot ligt het bootje op de enige overgebleven ‘logische’ plek in deze compositie.

Er zijn weinig zaken veranderd of bij verzonnen door de makers van GoT. Wel is het overduidelijk dat men een fikse zoomlens heeft gebruikt: de rots rechts lijkt een stuk dichterbij dan dat deze daadwerkelijk is. Een zoomlens propt als het ware alles op elkaar. Dat kun je goed zien aan de afstand tussen de twee paaltjes op de steiger in de eerste en in de tweede foto.

Dingen erbij verzinnnen

Er zijn ook locaties die als basis hebben gediend voor het verzinnen van een groter schouwspel. Zoals op de locatie (Split, Kroatië) hieronder:

Het voelt als zo’n zoek de verschillen opdracht. En ineens herinner ik me hoe leuk dat eigenlijk was om te doen, die verschillen zoeken.

Daarom nog eentje:

En nog één:

Ik zie ineens wat een verschil het maakt; 4 bomen op de achtergrond. Draagt mooi bij aan de diepte in het beeld.

Trouwens: wat een enorme kleurnabewerking ook in deze laatste setfoto! Die stenen zijn okergeel in GoT, en grijs in het echt. Maf.

De trappen in Girona

Tot slot dan de trappen in Girona, Spanje. Daar hebben de mensen van GoT weinig aan geklust, zo lijkt het. De toerist in kwestie heeft niet bijzonder zijn best gedaan om vanuit dezelfde hoek te fotograferen.

Welnu, zeer binnenkort ben ik zelf in Girona te vinden, samen met een Groot GoT-fan. Een mooie kans om aldaar onze twee interessegebieden te laten convergeren. Wij gaan zorgen voor een foto uit de juiste hoek 🙂

Verder speuren naar verschillen? Hier vind je nog meer foto-duo’s van de GoT set. En volgende keer dat je naar een serie kijkt, kijk eens naar de enscenering met een fotografenoog.