Fotograferen op Antarctica in 1912: een fatale expeditie

Herbert Ponting fotografeerde in 1912 de start van de expeditie Terra Nova, die fataal zou aflopen. Zijn belofte om de foto’s pas te publiceren bij terugkomst van Robert Scott, kwam hij niet na. Gelukkig maar, want één van die foto’s vind ik jaloersmakend mooi. 

Ontdekkingsreiziger zijn

Robert Scott was een ontdekkingsreiziger; iets wat je nu niet meer kunt worden want alle werelddelen zijn al ontdekt. Hooguit zijn er nog wat onontdekte stammen te vinden. Maar een dikke eeuw geleden was nog niemand op de Zuidpool geweest, laat staan een fotograaf. Herbert Ponting was de eerste die de boel daar vastlegde.

Eerst maar eens de foto die hij maakte waarvoor ik onlangs pardoes bleef stil staan:

Ik zag ‘m in het Nationaal Archief in Den Haag, tijdens een rondleiding in het depot. Geïntrigeerd door het beeld vroeg ik de rondleider de naam van de fotograaf. Herbert Ponting, zei hij. Waarop ik de naam als een haiku bleef herhalen in mijn hoofd, bang om ‘m te vergeten.

De foto zuigt je blik naar binnen; je wordt omsloten door gletsjerijs wat de foto een enorme diepte geeft. Thuis voegde ik het beeld direct toe aan mijn fictieve fototentoonstelling in wording (fotocurator spelen is leerzaam! Hier lees je er meer over).

Outdoorkleding

Weer even terug naar Antarctica; in 1912 kon je voor extreem isolerende kleding nog niet terecht bij de lokale outdoorwinkel. En dus had je ook geen verkoper die je garandeerde dat je zelfs bloot in deze slaapzak van 1600 euro nog heerlijk warm blijft bij temperaturen van -25.

Of alles warm genoeg was, dat merkte je vanzelf wel, op Antarctica. De voltallige bemanning van de Terra Nova expeditie zou uiteindelijk bezwijken aan de kou, wellicht versterkt door het feit dat het Noorse team van Amundsen nét wat eerder hun vlag plantten bij het einddoel.

In de foto hieronder is van die ommezwaai nog niks te merken:

De mannen van de Terra Nova expeditie dragen amateuristische brilletjes tegen het bevriezen van de ogen.

Grote pinguins

Iets anders: pinguins zie je zelden in relatie tot een mens. Op onderstaande foto wel, en ineens besef ik dat sommige pinguinsoorten dus half zo hoog zijn als een flinke man. Nooit geweten.

 

The Great White South

De uitgestrekte witte vlaktes in combinatie met die kleine figuurtjes vind ik mooi, verstild. Hier wordt een strijd geleverd, en in het geval van het team van Scott, had de natuur de overhand. Ponting doet – samen met de vrouw van Scott – uitgebreid verslag van zijn ervaringen in het boek The Great White South. Hij overleefde de kou wel omdat hij niet verder trok dan het basiskamp.

Dezelfde foto’s maar dan in kleur

Benieuwd naar hoe deze foto’s er in kleur kunnen uitzien? Je kunt ze eenvoudigweg zélf omzetten. Lees hier hoe je dat doet.