Merel Schoneveld: straatfotografe in Den Haag

De laatste tijd is mijn interesse in straatfotografie tanende. Maar weinig mensen komen verder dan wat aardige kiekjes van mensen op straat. Welnu, ik heb er weer één gevonden! Merel Schoneveld, een Haagse straatfotografe die gewoon iedere zaterdag fotografeert. En hóe.

De eerste straatfotograaf

Eén van de eerste ‘straatfoto’s’ dateert uit 1890. Destijds verstopte een Noor een spioncameraatje in zijn binnenzak. Hij maakte daarmee foto’s door een knoopsgat. Hij was zijn tijd ver vooruit, want zijn generatiegenoten liepen te zeulen met zware plaatcamera’s en grote statieven. Inmiddels maakt iedereen straatfoto’s. Of nouja, zo lijkt het. In die tsunami van beelden, is het lastig zoeken naar iets dat eruit springt. Des te blijer was ik toen dat eindelijk weer eens gebeurde.

Ik zag een foto van Merel Schoneveld voorbij komen op Instagram. Ik wist: daar wilde ik meer van zien. Dus ging ik op zoek. En nu ben ik fan:

Merel Schoneveld

 

 

Schurende beelden

Schoneveld toont een schurende wereld, zowel qua vormen, als emoties als mensen. Zij beziet de wereld ongepolijst en legt haar blik in contrastrijke zwart-witten vast. Er is wat te doen op iedere foto. Haar beelden vervelen mij niet, ook niet na lang kijken.

Slenteren in Den Haag

Schoneveld legt zich toe op straatfotografie in 2016. Sindsdien fotografeert ze iedere zaterdag. Een ijzeren regelmaat dus, iets waar ook ik heilig in geloof. Creativiteit moet je afdwingen, ga er niet op zitten wachten. Meer praktische straatfotografietips vind je trouwens hier.

 

 

 

 

Scheveningen

Haar werkgebied is Den Haag en omgeving. Waaronder ook Scheveningen. Grappig. Ik ben vaak in Den Haag, en vaak op het strand aldaar. Maar door de ogen van Schoneveld zie ik ineens het potentieel aan foto’s dat daar ligt te wachten. Soms heb je iemands’ anders ogen even nodig om te realiseren dat je gewoon moet fotograferen – waar dan ook.

Zin om ook aan de slag te gaan? Een mooi startpunt is dit (gratis) boek met straatfotografietips van Magnumfotografen.