Tom Janssen: over praalwagens en fruitcorso’s

De bloemencorso: maandenlang zwoegen aan een mobiele stellage waarmee een ochtendje door het dorp wordt gereden. Een handjevol mensen kijkt – bijna lijdzaam – toe. De uitbundigheid zit hem enkel in de wagens, niet in het volk. Tom Janssen fotografeerde jarenlang dit malle fenomeen.

 

500 corso’s

Als je in een stad woont zegt het je weinig, al die corso’s. Maar jaarlijks rijden maarliefst 500 karavanen van praalwagens door Nederlandse dorpskernen. 500! Fotograaf Tom Janssen bezocht in 5 jaar tijd meer dan 50 van deze optochten en legde ze vast. De beste beelden bundelde hij in zijn boek Parade.

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 8

Het schrijnende contrast

Het boek leert dat parades in Nederland in vele smaken komen; zo bestaan er naast bloemencorso’s ook graan- en fruitcorso’s. En natuurlijk de carnavalsoptocht. Eén ding hebben ze gemeen: telkens weer zien we het lullige contrast van een megalomane wagen, met dat doorsnee publiek erbij. Omgeven door conformistische dorpsstraatjes vol brave rijtjeshuizen. De praalwagens ontstijgen letterlijk en figuurlijk het dorp, en steken de draak met haar suffe bewoners.

 

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 2

 

 

Niet zelden is daar weer die Hollandse drupregen die dat kleine beetje hoogmoedswaanzin op die praalkarren troosteloos de kop indrukt:

 

 

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 4

 

 

Janssen behoudt een zekere distantie tot het onderwerp. Met een onderkoelde blik legt hij het fenomeen vast. Het lijkt een pure registratie, maar de ridiculisering van onszelf ligt op de loer. Zijn beelden doen mij sterk denken aan het werk van van Hans van der Meer.

 

 

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 5

 

 

En jahoor, het cv van Janssen laat zien dat hij stage heeft gelopen bij de Hans van der Meer. Met een zeker niet onverdienstelijk resultaat, al kun je je afvragen of hij niet téveel in de huid van Van der Meer is gekropen.

 

 

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 10

 

 

De fotograaf heeft in Parade bewust letterijk afstand genomen, waardoor niet alleen de praalwagens maar ook de omgeving en het publiek in beeld zijn gebracht.

 

 

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 9

 

Wat Janssen zelf zegt over zijn werk

The Dutch, known as sober-minded, as reflected in the neat and well-organized environment, make a strange contrast to all those surreal objects. Positioned within this environment the floats seem like a silent protest against conformity, and at the same time, they are a product of exactly this sober-mindedness and careful planning skills that helped the Netherlands to become as it is today.

Tom Janssen

 

Tom Janssen - Parade - Kronkeling 7

 

 

Filmpje van het hele boek

Onderstaand kun je het hele fotoboek bekijken dankzij iemand die er – zeer rustig – doorheen bladert en dit heeft opgenomen.