Gerco de Ruijter: over waarom rechte wegen nooit echt recht zijn

Mensen houden van rechte lijnen, vooral in ons stratenplan. Een rechte weg brengt je immers het snelst van A naar B. Maar rechte lijnen op een ronde planeet resulteert in problemen. Het project Grid Corrections laat zien hoe we dat probleem hebben opgelost. 

De oplossing vind je in onderstaand filmpje, een opeenvolging van foto’s van Gerco de Ruijter.

 

Ik keek ernaar nog  voor ik enige achtergrondinformatie had. Desgevolg dacht ik dat het om een olifantenpaadjes ging. Mocht je niet weten wat dat is: een stukgelopen paadje op een plek waar geen paadje is aangelegd, maar wat wel erg slim zou zijn geweest. Ook daar is natuurlijk een fotoboek van gemaakt.

Maar nee, geen olifantenpaadjes dus.

Rechthoekige rasters

Wat je wél ziet: landschappen in het westen van de Verenigde Staten. Dat bestaat veelal uit rechthoekige rasters van exact één vierkante mijl. Maar als je die rechthoeken over ons aardoppervlak legt, krijg je afwijkingen in de hoeken. Want dat raster heeft twee dimensies en de wereld drie. Het gevolg is dat een weg na iedere 24 mijl een scherpe bocht moet maken om de afwijking teniet te doen.

In Nederland hebben we daar geen last van. Hier is een kaarsrechte weg van enkele kilometers al een anomalie in het landschap.

Met Google fotograferen

Gerco de Ruijter is de schepper van dit project. Hij gebruikte daarvoor geen camera maar Google Earth. De beelden waren er al, maar het idee ze samen te voegen om iets te laten zien, dat komt van De Ruijter. Deze manier van ‘fotograferen’ wordt steeds vaker gebruikt. Een voorbeeld: eerder schreef ik ook al over een Jacqui Kerry: een fotografe met pleinvrees die vanuit huis hele reisseries bij elkaar Google Map’t.

Van dit soort projecten word ik blij: je beziet de wereld een tikkie anders na het bekijken van de foto’s. In dit geval realiseer je je ineens weer dat we op een bol wonen. En dat er dus helemaal niks recht is onder je voeten.

Rotterdammert

Ik kwam op dit werk via het blog Kottke.org. Na wat te hebben doorgegoogled bleek mijn vermoeden waar, De Ruijter is een Nederlander. Die bovendien ook nog eens in Rotterdam resideert en daar een studio heeft. Grappig hoe je soms via een ongeplande omweg – net als zo’n Grid Correction – toch weer thuis komt.